What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

måndag 9 mars 2020

THE PEOPLE WHO OWN THE DARK (1976) Spanien, 83 minuter. Regi: León Klimovsky.


Akta så du inte blir ägd!

Paul Naschy asshole:ar sig med lerduveskytte.

När ett gäng välbärgade personer samlas för att ha en kinky De Sade-afton i källaren på en gammal herrgård bryter bokstavligen hela helvetet ut i form av ett kärnvapenkrig. När de vågar sig upp igen inser de att alla som vistats ovan jord förblindats av ljusskenet. De bestämmer sig för att åka in till den närliggande byn för att plocka på sig förnödenheter innan radioaktiviteten når deras trakter. Väl i byn uppstår konfrontation med de blinda byborna och de flyr snabbt tillbaka till herrgården. De blinda tänker dock inte låta dem komma undan så lätt utan följer efter dem och belägrar huset.

Vilket betyder att duvorna inte är gjorda av lera.

Det har nästan blivit en Paul Naschy-festival* i smyg här på Udda Film då även denna Klimovsky-rulle har med den spanske stjärnan. Här har dock en biroll som ett riktigt asshole. Det räcker med att nämna karaktärens introduktion där han ägnar sig åt lerduveskytte. Grejen är bara den att duvorna inte är gjorda av lera.

"Folkstyrets" galjonsfigur.

Vi tycker det är rätt synd att De Sade-orgien avbröts av atombomben precis när det roliga skulle börja för den här filmen har inte mycket skoj att bjuda på annars. Tänk er en långt mycket tråkigare variant av "Night of the Living Dead". Manuset är riktigt jäkla dumt (vilket egentligen inte behöver vara en nackdel i dessa sammanhang) och det finns inget vett eller någon reson i varför saker ageras ut som de gör. Vi kan bara anta att de fyra (!) manusförfattarna velat servera oss en allegori om det evigt äckliga förhållandet mellan rika och fattiga men det går ändå inte att utläsa någon logik eller moral. Ta bara karaktären Marion (Julia Saly) -SPOILER ALERT- som är en av de få i det rika sällskapet som uppvisar medmänsklighet med en blind person innan kärnvapenkatastrofen. Likt fan får hon gå en lika brutal död till mötes som de andra. En märklig detalj är att den blinde hon är snäll mot - En gubbe klädd i svart - nästa gång spelas av en kvinna i drag! WTF?! Detta förklaras aldrig och frågan är om det ens gör det i den 12 minuter längre spanska versionen.

En ung Antonio Mayans som skulle bli mest känd som Jesús Francos leading man.

Och vad var egentligen grejen med den korpulente doktorn som blir totalt traumatiserad på ett supermärkligt vis? Det är lite småkul dock att de nyblinda, första gången vi ser dem, kaotiskt stapplar omkring inne i ett kloster som myror (vilka passande nog dyker upp i en annan scen för att illustrera några filosofiska funderingar) på fyllan. Trots deras uppenbara förvirring har nästan alla lyckats hitta antingen solglasögon eller bandage att täcka sina blinda ögon med. LOL. De är även skitduktiga på att hitta till herrgården samt pricka dess fönster med stenar...

BETYG: 3(-)/7 Knappt det betyget ens en gång. Tråkig och korkad med några små halvroliga ljusglimtar här och där.

En helt vanlig familj säger ni?

Kolla igen! Inte alla familjer har HITLERKATTEN som medlem!!!

Notera att den söta Ms. Saly ger denne blinde MAN en allmosa och håll det i minnet.

Är det plötsligt en lökig gotisk skräckfilm?

Nä'rå. Mask på för lite De Sade-partaj med skojigt pulver i drinken. Man kan ju inte förlita sig på att andra ska droga en, eller hur?

Brudarna är här!

Paul Naschy ser riktigt sur ut.

Känslan när du ska ha kinky De Sade-sex och ett atomkrig plötsligt utbryter.

Vänta här nu... Den blinde har femininiserats av strålningen och fått fejkad skäggstubb! (Tydligen har även mustaschen bränts av...)

De blinda myllrar i klostret.

Hon är totalt jävla skitblind!

Doktorn är traumatiserad och har fått den berömda thousand yard stare.

Antonio inspirerar Neil Breen att äta direkt ur konservburkar.

Plötsligt flippar doktorn i en slags Karl Alfred-attack på spenaten!

Han drar sedan igång någon slags enmans-kink.

När du får oväntat besök.

De blinda blundar för #metoo-rörelsen.

Räddningen är här i form av ett par stålverksarbetare!

Notera "liket" längst bak i massgraven som tittar fram bakom ett ben för att i nästa ögonblick snabbt ducka ner när kameran kommer svepande runt hörnet.

Trailer


EDIT: Vi måste även passa på att beklaga att Max von Sydow kilat vidare, detta Dödens år 2020... Här är han representerad i Non Ho Sonno (2001)

Schack matt, Max.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar