What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 10 maj 2020

EUGENIE (1970) Spanien/Västtyskland, 87 minuter. Regi: Jesús Franco.



Marie Liljedahl perverteras

Franco gör en svettig cameo.

Eugenie (Marie Liljedahl) är en flicka på väg in i vuxenlivet men är hårt hållen av sin mor (Maria Luisa Ponte). Hon längtar efter att tacka ja till den spännande madam Saint Anges (Maria Rohm) inbjudan om en weekend på en ö. Den världsvana Saint Ange arrangerar så mötet blir av bakom moderns rygg och hon och hennes bror Mirvel (Jack Taylor) tar emot den nyfikna och lyckliga Eugenie som är ivrig att lära sig om livet av Saint Ange. Eugenie får dock lära sig en läxa hon sent ska glömma.

Chricka Lee är en utmärkt narrator.

Återigen har vi grävt fram en rulle vi borde ha sett för decennier sedan. Så länge har den nämligen legat i det filmiska Joakim von Anka-valvet vi har här på Udda Film. Och vi ska kalla oss Franco-fans? Pfft! Nåväl, det här är sådant som kan hända när man samlar på sig skit maniskt istället för att stanna upp och njuta av det man införskaffat. Bättre sent än på torsdag dock, som det heter.

Så här ser sadister ut.

Det här är ju en av filmerna där Franco poppar upp över ytan av den trashiga sörjan han brukade simma omkring i. Även om Franco tycktes vara en ganska jordnära typ är den här rullen av det intellektuellare slaget och den gode Jesús verkade älska att hämta inspiration ur Markis De Sades verk, vilket är fallet även här. Förutom att behandla tabubelagda ämnen som människans skuggsida är detta en väldigt bildpoetisk film. Den är väldigt vacker med fina miljöer och drömska scenarier. Tyvärr ter sig fotografen Manuel Merino på fyllan då mängden ofokus är exceptionell, även för en Franco-våffla. Vi tänker att oskärpan är menad att bidra till den drömska atmosfären men den ursäkten funkar inte i alla scener då det på sina ställen känns helt omotiverat och bara ser ut som en grov miss.

Maria Rohm myser med en god bok: de Sade, såklart.

Apropå vacker, fröken Liljedahl är utseendemässigt fantastisk i rollen som den naiva unga damen. Hon gör en helt okej insats skådespelarmässigt också men Franco lyckas inte direkt förmedla hennes inre resa på ett bra sätt. Då är Maria Rohms karaktär bra mycket intressantare. Många sköna bekantingar poppar upp i filmen som: Herbert Fux, Paul Muller och självaste Chricka Lee. Det är kul att se Lee som en De Sade-narrator omringad av lättklädda damer och porrigt rött ljus.

BETYG: 4(+)/7 Vacker film med skön erotisk atmosfär och ljuva damer. Haltar på vissa punkter så den kvalar inte riktigt in på Best Of-sidan.

Här krumbuktar hon sig - precis som alla tjejer gör när de pratar i telefon med sina tjejkompisar.

Marie Liljedahl kommer när som helst brista ut i: ♫"hhh-I'm not a guuuuuurrrrl. Not yet a womaaan..."♬

Paul Muller: En stor älskare.

Tjänstefolket behöver veta hut ibland.

Madame sänder ut dubbla budskap - och då menar vi inte bara med strumpbyxor och sombrero.

Den oskuldsfulla Eugenie tycker alltså inte det är ett dugg konstigt att värdinnan möter upp i strumpbyxor, lätt genomskinlig virkad topp och sombrero?

Lite #metoo vid torkningen.

"Drömsk" ofokus. Vi kan väl inte direkt klandra Manuel Merino för att han tappade skärpan här.

Lilla Eugenie får nödvändig hjälp med inoljningen.

Dags för livslektion 1.

Värdinnans bror - tillika fluktare.

LOL. Det kan man kalla produktplacering. Fast frågan är om blickarna fastnar på denna sololja...

Det är "drömskt".

Klockan klämtar för din oskuld.

Skönhetsministeriet har sammanträde.

Madame gillar verkligen att klä sig luftigt.

Jack Taylor bjussar på skojiga färgglada "cigaretter" från Turkiet.

Herbert Flukt...förlåt - Fux.

Chrille tar också ett flukt.

Ojdå. Har Manuel Merino också tagit en av de där färgglada ciggen?

Klart att greve Chrickula inte blir utan fagra damer. Här uppvaktas han av den yppiga Colette Giacobine.

Vem ska trösta #metoo-knyttet?

Så "drömskt" när skärpan ligger på handduken i bakgrunden.

"Ninna ninna ni-na-na... Dagens boktips med Chrille Lee! *Boi-oing!* Philosophy in the Boudoir av Marquis de Sade!"

Underbar, rolig och vacker scen med den undersköna Marie Liljedahl.

Trailer

Härligt samba-lounge:igt från Bruno Nicolai.

Chrille snackar om hur han blev fintad av Franco. 😊



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar