What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

fredag 1 maj 2020

ESCAPE FROM THE PLANET OF THE TAPES (2003) Australien, 26 minuter. Regi: Kris Kneen & Anthony Mullins.



Ack så nära!

Utanför gamla stället i Fortitude Valley.

Andrew Leavold är en passionerad filmnörd som känner sig tvungen att öppna en videobutik, inte för att tjäna pengar utan för att det behövs en sådan som särskilt inriktar sig på thrashiga B-filmer. Butiken går av förklarliga skäl inte speciellt bra och när Andrew passerar 30-årsstrecket känner han att situationen börjar bli ohållbar. Han har nått ett vägskäl där han antingen kan ge upp sin olönsamma dröm eller försöker förnya sig.

Det ser misstänkt likt ut ett antikvariat vår utsände brukade besöka.

Vi gav oss på den här kortdokumentären med förväntan om att se ett rätt klyschigt, men förhoppningsvis trivsamt, porträtt av en VHS-geek. Vi fick så mycket mer!

Datorn i bakgrunden används INTE till katalogisering. Det är det högen med kort är till för. Ack! Precis som på den gamla goda tiden när en av redaktionsmedlemmarna jobbade i en videobutik.

Befriande nog har regissörerna lekt med dokumentärmediet och slängt in lite skojiga dramatiseringar som spoofar film noir och gamla skräck/sci fi-rullar. Allt med Leavold i huvudrollen och denne gör inte bort sig. När vi sedan hörde att hans sunkiga butik låg i Fortitude Valley i Brisbane spetsade vi öronen för där har ju en av våra redaktionsmedlemmar kutat omkring i jakt på udda ting. Tyvärr stötte han aldrig på denna butik, vilket är helt logiskt då den flyttade till West End istället. Även detta i Brisbane. Men vänta nu... Vår utsände BODDE ju i West End i flera månader. Det visar sig att Trash Video, som butiken hette, bara låg typ tre kvarter från vår utsändes hostel. AAAARRRGGGH! Detta på en gata han tydligen aldrig frekventerade. Kanske rent av på samma gata där han köpte de billiga tisdagspizzorna på Domino's? *Nostalgisk suck*

Noir-illustration av ett själsdödande bankjobb Andrew hade.

Nåja, detta inlägg ska inte handla om redaktionsmedlemmarnas äventyr så tillbaka till filmen. Förutom spoofiga illustrationer av skeendet runt butiken levererar även dokumentären en engagerande historia med klassisk dramaturgi. Vi hakar snabbt på huvudpersonen känslomässigt för som filmälskare vill man ju att det ska gå bra för honom. Vi tas då med på en klassisk hjälteresa där protagonisten måste nå en rejäl svacka innan han kan ta sig tillbaka. Enkelt men snyggt upplägg.

BETYG: 5(+)/7 Snyggt berättad liten dokumentär om vårt favoritämne.

Här får han ett tveksamt förslag om partnerskap.

Robot!

Så nära men ack...så långt borta.

Den anställde Lance klipper invigningsbanden, som självklart är VHS-band.

Ja, vi älskar också robotar.

Hela filmen.

PS. Vi nämnde ovan "som butiken hette". Ja, den har tyvärr stängt sedan filmen gjordes men det är kanske inte är så konstigt då dokumentären är rätt gammal. 2010 gick butiken i graven och Leavold gav sig istället in i VOD-världen. Här är en artikel om vad han hittat på på senare år.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar