What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

lördag 16 maj 2020

THE AWFUL DR. ORLOFF (1962) Spanien/Frankrike, 83 minuter. Regi: Jesús Franco.



Så går det när man dricker för mycket!

Kvinnor kan!

Den skicklige f d fängelseläkaren Dr. Orloff (Howard Vernon) sysselsätter sig med att kidnappa unga damer med tveksam moral på stadens livligaste krog. Han försöker nämligen desperat rädda sin dotters vanställda ansikte genom att använda de kidnappade kvinnornas hud för transplantation. P g a kvinnornas låga ställning i samhället är det till en början ingen som bryr sig om deras försvinnande men när antalet ökar sätts kommissarie Tanner (Conrado San Martín) på fallet. Morden visar sig vara en svår nöt att knäcka för kommissarien men som tur är han han en listig fästmö (Diana Lorys) som också börjar gräva i fallet. Aktar hon sig dock inte kan hon gräva sin egen grav...

Stirrig.

Vi tar väl en till Franco-film då och gör detta till en officiell Jesús Franco-festival! Den här rullen är en riktig klassiker och en av regissörens första filmer. Den är också Spaniens första skräckfilmsexport. Franco skulle, sin vana trogen, återvända till detta ansiktsbytartema och även namnge en drös framtida karaktärer till Orloff och Morpho, varav den senare är doktorns blinde och stumme mördarassistent, här spelad av Ricardo Valle.

Howard Vernon spelar en riktig skuggfigur.

Den här våfflan ser riktigt bra ut i sin svartvita noir-gotiska stil och bjussar, den tidiga årgången till trots, även på lite tuttar. Franco passade nämligen på att göra två versioner direkt då han visste att han behövde en mer rumsren variant att kränga på puritanska marknader. Det är lite kul att vi får se ett par praktfyllon till kvinnor ragla omkring i rutan och att Franco valde Tanners fästmö som den smartare karaktären.

Så skuggig att nån tydligen måste lysa en ficklampa i nyllet på honom.

Det blir dock lite gammeldagssegt emellanåt, särskilt när Franco våldtar en av filmens grundregler: Show don't tell. I en lång dialog förklarar Orloff och hans motvilliga följeslagerska Arne (Ja hon heter så, spelad av Perla Cristal) en hel backstory. Även filmens upplösning känns förhastad och antiklimaktisk. Bra då att det finns lite roliga detaljer att mysa åt. Vi har t ex Morphos sköna påklistrade ögon, några sköna dutch angles och lite kakofonisk dissonant musik. Vi fnittrar lite åt denna musik då man hör en blockflöjt mitt i allt kaos och då tänker vi direkt på den ofrivilliga humorn i The Last Exorcism (2010) när demonen Abalam löper amok på just en blockflöjt.

BETYG: 3(+)/7 Helt okej klassiker men det skulle bli bättre när Franco började ta ut svängarna.

Skräck - dutch angle- check!

Nästan lite bergmanskt där Jesús!

Kissekatt som stirrar.

Dramatiskt belyst uggla!

"Neeej! Varför visar vi inte i bild det vi drar i den här dialogen för?"

Redan i detta arla 60-tal knöt Franco till sig fagra damer.

"Är det skönt för dig när jag blåser erotiskt i ditt öra Morpho?"

Den som gräver en grav...

"Va? Menar du att det kommer bli sleazigare än så här framöver i Francos karriär?"

Morpho gör sitt bästa för att dra igång #metoo-rörelsen.

En lealösing!*

Trailer

*Nej, ni lär aldrig ha hört det i substantivform tidigare. Udda Film myntar ord igen!

EDIT - RANT: Ett stort shout-out till hjärntrusten på Blogger som bestämde sig för att "Nu jävlar behöver vi förnya oss. Inte för att det ska bli bättre - utan bara för att!". Resultatet är självklart en katastrof då det plötsligt tar en evighet att ladda upp bilder, som i sin tur hamnar i fel ordning och plötsligt behöver laddas upp en och en för att hamna i önskvärd följd. Ja, det går som det näst intill alltid går när datatekniker behöver runka av sig och förnya redan fungerande system. Förhoppningen är då att detta är en övergående fas tills dumjävlarna styrt upp sina nerskitna blöjor men då beaktar vi inte den dödliga faktorn att imbeciller aldrig vill erkänna sina fel.

Tydligen kan man inte heller bädda in video som förut längre utan man tvingas begränsa sig till att söka på YouTube - genom Blogger... vilket då resulterar i den högst klandervärda ramen videoklippet pressas in i. Kolla bara den arma trailern ovan. Så då får vi nöja oss med att göra såhär då om vi ska lägga till något externt: HELA FILMEN Tack för den, era satans jävla kioskmongon!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar