What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

tisdag 19 maj 2020

DR. ORLOFF'S MONSTER (1964) Spanien/Österrike/Frankrike, 85 minuter. Regi: Jesús Franco.



Eller snarare Fisherman's friend

Ett konstnärligt montage i filmens inledning.

Unga Melissa (Agnès Spaak) åker och hälsar på sin farbror Dr. Fisherman (Marcelo Arroita-Jáuregui) som tidigare var assistent åt den framlidne Dr. Orloff. På den senares dödsbädd avslöjar han sina hemligheter för Fisherman som då kan fortsätta arbetet med att återuppväcka de döda och kontrollera dem. Objektet Fisherman experimenterar på är ingen mindre än Andros (Hugo Blanco), Fishermans avlidne bror tillika Melissas far.

Det är helt okej att ha kranier om man är galen vetenskapsman.

Franco-festivalen går vidare här på Udda Film och morphas (See what we did there?) in i en specifik Orloff-festival! Det här är alltså uppföljaren till The Awful Dr. Orloff (1962). Fast den har egentligen inte mycket med föregångaren att göra utan är helt enkelt en annan variant av historian.

En strippa med trosorna på sniskan.

Vi kan väl direkt säga att den här är mycket tråkigare än första filmen och karaktärerna är mindre intressanta. Howard Vernon är ju inte med och den korta Orloff-cameon levererades av Javier de Rivera. Första filmens Morpho har istället blivit Andros och borta är den skojiga likögon-makeup:en. Roligast är att se Franco själv dyka upp i en märklig scen som till en början är svår att förstå eftersom ljudläggningen har fuckats upp. Allt som hörs i scenen är Andros pålagda fotsteg. Alltså är det lätt att missa att Francos karaktär, som är lite på avstånd, försöker skjuta den odöde.

"Can I kick it?" "Yes you can!"

Trots en del coola bildvinklar och en del lättklädda damer blir det aldrig riktigt roligt och att kommissariens (Pastor Serrador) agerande flirtar med buskis gör ju inte saken bättre. Nej, det här var blekt.

BETYG: 2/7 Några stilistiska bildgrepp och lite tuttar räddar inte från tristess.

Hur stirrig Andros än blir får han inte lika roliga ögon som Morpho.

Det coola Castillo de la Coracera är tillbaka.

Franco i rollen som Billy Joel.

Vad föranleder Andros flukt?

Okay then.

Bildkomposition är A och O.

Opium var inte igår man såg missbrukas!

The sinister eyes of Dr. Kitty-Cat.

Italiensk trailer

EDIT: Efter vår rant i förra inlägget The Awful Dr. Orloff (1962) har vi upptäckt att man i sin dashboard kan välja att återgå till gamla Blogger. DUH! Vi gläds åt denna livboj men av erfarenhet vet vi ju att sådant här sällan varar utan förr eller senare tvingas man in i nya sinnessvaga uppdateringar. Vi hoppas som innan att amöbahjärnorna löser de idiotiska problemen innan dess.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar