What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

måndag 30 december 2013

FROM ROMERO TO ROME: THE RISE AND FALL OF THE ITALIAN ZOMBIE MOVIE (2012) Storbritannien, 60 minuter. Regi: Calum Waddell.

 
 
Zombie love

"Vi överexponerar ena sidan av fejset och sen sätter vi en ful TV3-tungsten-lampa på andra halvan. Det blir kanon!!!"
 
Dokumentär med fokus på den italienska zombiefilmen med avstamp i George Romeros "Night of the Living Dead" och den naturliga kopplingen när Dario Argento producerade en version av "Dawn of the Dead" för den italienska marknaden.

Om man inte visste bättre skulle man kunna tolka det som att de medvetet exponerade hans nylle så han skulle se ut som ett levande lik.
 
Sist ut detta år är denna dokumentär och att ämnet är av högsta klass råder det väl inget tvivel om då just de italienska zombierna är vad vi på Udda Film skulle hålla som de perfekta skapelserna inom genren. Även om Romeros filmer innehåller mer substans och han trots allt är den moderne zombiens fader har hans zombier inte den bästa looken eller de bästa "karaktärsdragen". Här regerar Lucio Fulcis maskätna lik eller Andrea Bianchis utsökta döingar i "Burial Ground".

Där har vi den - den klassiska Fulci-zombien.
 
Även om ämnet ligger oss varmt om hjärtat och det är intressant att höra folk prata om det måste vi påpeka att själva produktionen känns ganska amatörmässig. Detta märks främst på ljussättningen av intervjuobjekten som i vissa fall är groteskt exponerade eller på ljudupptagningen som ibland har märkbar rumsklang. Med en budget på ca 45.000kr kanske man inte kan förvänta sig så mycket? Med tanke på det är det ju också märkligt hur många filmklipp man lycktas pressa in. Det kostar ju en slant att få rättigheter till sådant. Nåja, så mycket bättre för oss tittare som då slipper kolla på fler felexponerade nyllen. Gott nytt år!

BETYG: 4/7 Coolt ämne och därmed väldigt intressant men produktionen lämnar en del övrigt att önska.

Den klassiske Fulci himself.

Mer sköna Fulci-zombier som gulligt hasar sig fram.

Dr. Freudstein blandas in i leken trots att han inte är någon zombie utan istället en annan underbar Fulci-skapelse.

Inte fullt så coola zombier från Romeros "Day of the Dead" som dock är en utmärkt rulle.
 

Trailer
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar