What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

tisdag 10 december 2013

MACHETE KILLS (2013) USA/Ryssland, 108 minuter. Regi: Robert Rodriguez.

 
 
Machete? Nja, fällkniv...

Spindelmansarmé.
 
Vid dödens rand benådas Machete (Danny Trejo) av USA:s president (Charlie Sheen) och rekryteras för ett specialuppdrag där han måste stoppa den ene skurken efter den andre innan en atombomb utplånar Washington.

Livet suger.
 
Första "Machete"-filmen (http://uddafilm.blogspot.se/2010/12/machete-2010-usa-105-minuter-regi.html) höjde vi till skyarna här på Udda Film då cartoon-våldet kändes fräscht och asroligt. Ni anar var detta är på väg, eller hur? I denna uppföljare ger Rodriguez "over the top" ny innebörd då storyn urartar till någon slags superhjälte-/superskurkfilm som kan liknas vid en gammal James Bond-rulle i 180 knutar kryddad med ultravåld.

Da prez. WINNING!
 
Apropå ultravåldet så är det en bra ingång i vår klagosång då det känns så otroligt billigt och lågbudget. Det värsta är att man har make up-legenden Tom Savini inblandad som skådespelare istället för att nyttja hans oändliga kunskaper om gore-make up. Vi får väl anta att han är billigare att anlita som skådis... Grejen är att vi bjuds på en massa tråkigt CG-blod och huvuden som flyger ser inte mycket bättre ut än skyltdockediton. Okej om man vill skoja med B-filmsgenren men när en så pass etablerad regissör som Robert Rodriguez gör grindhouse-parodi/hyllning förväntar man sig lite proffsigare utseende på effekterna. Blodet och alla green screen-effekter skulle väl ha ansetts coola om ett gäng finnar hade totat ihop samma film med crowdfunding. DÅ hade man blivit imponerad.

En fattigmans-Rose McGowan.
 
Det känns som om det mesta av degen har gått åt till skådespelarna istället då det är en parad av mer eller mindre kända ansikten som passerar revy. Bäst känns Charlie Sheen som presidenten och William Sadler som representant för Arizonas rasistiska polisväsende (ja, återigen). Sämst är Lady Gaga som en inkarnation av yrkesmördaren El Camaleón som också spelas sådär av Cuba Gooding Jr. och Antonio Banderas. Karaktären görs bäst i vår favorit-rednecks skepnad: Walter Goggins. Vi var även nervösa över Mel Gibsons medverkan i filmen. Denne notoriskt usla skådis hade potentialen att blomma ut i sin värsta over-the-top-skepnad i en film som denna men till vår oerhörda lättnad höll han inne med sina värsta olater och smälte hyfsat in i helheten. Våra falkögon missade inte heller en kort och anonymt inhopp av Jesse James i rollen som en livvakt. Vi nöjer oss med namedroppingen där då det fanns åtskilligt fler.

Här börjar det bli Bond-skurk.
 
Nu är ju det här ändå ingen skitfilm ur rent underhållningsperspektiv utan en ganska skojig och hjärndöd åktur i en fantasivärld. Besvikelsen ligger dock i bristen på utveckling av detta uttjatade tema.

BETYG: 4/7 Ja trots allt. Det är ju ändå skapligt underhållande men det känns ändå alltför billigt och tjatigt för att snudda vid föregångarens nivåer.

Special FX gjorda i ett pojkrum i Finspång?

Där är han igen: SHANE!

Denna bild gör inget för att avstyra alla transrykten kring Lady Gaga.

Jaså den där igen?

Sofía Vergara gör sig redo för lite seriös pegging.

Allas eder favoritantisemit.

Ja verkligen...

Återigen CG som kanske skulle få en cro magnon att flämta av upphetsning.

Tom Savini och Danny Trejo i fis-stand off? Notera pajig hyllning till TV-serien "24".
 
Trailer - fast vi tar den på tyska för att göra det mer intressant. På stortyska blir Machete "Maskéte"...
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar