What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

torsdag 26 december 2013

MERRY LITTLE CHRISTMAS (2010) Spanien, 21 minuter. Regi: Ignacio Martín Lerma & Manuel Marín.

 
 
Ho ho horror

Firar du jul så här?
 
Cristina (Macarena Gómez) bor med sin mor (Blanca Rivera) i ett själsligt vakuum till följd av den brutala misshandel modern utsattes för av Cristinas far. Det är julhelg och Cristinas kusin (Jan Cornet) hälsar på men tyvärr hälsar även det förflutna på.

Eller kanske så här?
 
Vi fortsätter julfirandet här på Udda Film med en stämningsfull liten julfilm som bjuder på: julmusik, gummianka med tomteluva, självstympning, grov kvinnomisshandel och våldtäkt, för att nämna några detaljer. Nej, det här är inte din klassiska Kalle Anka-jul utan en levande mardröm som trots monstruösa bilder ligger kusligt nära verkligheten. Just kontrasten med julfirandet är noga valt av regissörerna då denna ytligt sätt varma och familjeorienterade högtid ger en bra grundplåt till dess raka motsats.

Tomten verkar inte alls så snäll...
 
Även det klassiska greppet med kontrapunktisk musik, som ofta dyker upp i skräckfilmer för att ge en komisk touch, fungerar utmärkt och känns inte ett dugg skojig när den dyker upp i slutscenerna och hamrar hem tragedin.

Dålig hårdag = ångest.
 
Detta beställningsverk, som skulle illustrera våld i hemmet, blev tydligen lite för bra för myndigheterna och totalförbjöds. Typiskt myndighetspersoner att inte ha en susning om den verklighet de ska administrera... God ångestjul allihopa!

BETYG: 5/7 Välgjord och obehaglig på rätt sätt.

Glädjens högtid!

Pink Floyd: The Wall?

Spanjorer älskar att plocka in anorektiker i sina filmer.

Våld i hemmet framtvingar alltid en creepy mask.

Dawn of the dead?
 
Varsågoda. Hela filmen. God fortsättning!
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar