What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

lördag 7 mars 2015

JOSEF (2011) Kroatien, 86 minuter. Regi: Stanislav Tomic.Överlevnadsvandingspokal*

En dålig dag på jobbet.

Ond bråd död råder på slagfälten i första världskrigets Galizien och ofta är det tillfälligheter som är skillnaden mellan överlevnad och död. En kroatisk soldat (Neven Aljinovic Tot) i den österrikisk/ungerska armén överlever av en tillfällighet en rysk attack och stapplar bort från skyttegravarna i en upphittad uniform med tillhörande identitetsbricka. Denna nya identitet ska nu komma spela huvudrollen i en serie slumpmässiga händelser.

Hårda bud i Mellerud.

Det här är en rätt klurig liten film som nästan har en känsla av förväxlingskomedi över sig utan att därmed ramla in i komedifacket. Det är trots allt en rätt brutal berättelse om överlevnad och konsekvenser. Tonen är ändå vagt humoristisk och handlingen bjuder på ironiska twistar.

Mönstring.

För att vara en lågbudgetfilm är den riktigt snygg och ganska ambitiöst gjord med fin scenografi. Ljussättningen är lite lustig ibland vilket får det att se ut som det skulle vara green screen i bakgrunden men ändå rätt cool.

Någon har pyntat.

-SPOILER ALERT- Twisten i slutet är rätt rolig också. Det visar sig att den siste soldaten som plockar upp identitetsbrickan är ryss och då kommer att bli Jugoslaviens framtida ledare Tito, då vi redan tidigare sett att ID-brickan har namnet Josip Broz. Han försvinner iväg i fjärran på ett lastbilsflak tillsammans med bl a en soldat som just trimmat sin mörka mustasch till en liten välbekant rabatt under näsan... Tydligen inspirerades filmen av en gammal konspirationsteori om att den verklige Josip Broz dog och ersattes av en rysk agent som sedermera blev Jugoslaviens ledare Tito.

BETYG: 4/7 Intressant och ironisk film vars grundstomme är riktigt bra men som brister lite i karaktärsuppbyggandet.

Avancerad zoologisk våldtäkt?

Finns ingen ursäkt för att inte vara läcker i fält.

Vem där?

Så hitchcockskt det blir i skyttegraven.

Hårda bud, sa Kristi Brud.

En sådan där gasmask från WW1 som gjordes i CCCP på 70-talet...

Jovial typ i bekant mustasch.

Trailer

Hela filmen (otextad...)

*Sådär ja! Det var länge sedan vi byggde ord här på Udda Film.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar