What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

fredag 18 september 2015

EL SICARIO, ROOM 164 (2010) Frankrike/USA, 80 minuter. Regi: Gianfranco Rosi.Den pedagogiske mördaren

Undra om om detta motell finns på Booking.com?

I ett anonymt motellrum sitter en svartklädd maskerad man och sakligt berättar om sitt yrkesliv som sicario - torped åt en av Mexicos karteller. Rummet råkar även vara skådeplatsen för ett av hans jobb, som han detaljrikt återger.

Aha! En brottsling återvänder alltid till brottsplatsen.

Trots att det enda vi ser under 80 minuter är en maskerad man i ett motellrum är detta en ganska fascinerande dokumentär. Sicarion är otroligt saklig och pedagogisk i sitt berättande och har ett stort album med tomma sidor som han hela tiden klottrar ner små illustrationer i för att tydliggöra sin story. Likt under en polisrekonstruktion spelar han även upp sina gärningar verbatimt för kameran så motellrummet fylls med imaginära makabra bilder.

Illustration över hur amatörer kontra proffs mördar någon i en bil.

Detta är naturligtvis kusligt och abstrakt i sig men även hans redogörelse för hur ofattbart korrumperat det Mexikanska samhället är gör att man är glad att leva i en mindre rutten del av världen. Bästa exemplet på denna korruption är väl hans berättelser om hur han själv och många andra får sin "utbildning" till effektiva kartelltorpeder inom - polisen.

BETYG: 4/7 En obegriplig värld lurar där ute och i den här rullen får vi en pedagogisk inblick.

En redogörelse för hur genomrutten den Mexikanska staten är.

Tortyrens ABC.

Nähe?

En liten rekonstruktion...

Oh the horror!!!

Narcos! For successful living! (Or dying)

TrailerInga kommentarer:

Skicka en kommentar