What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

onsdag 26 oktober 2016

JAN SAUDEK - V PEKLE SVÝCH VÁSNÍ, RÁJ V NEDOHLEDNU (2007) Tjeckien, 96 minuter. Regi: Adolf Zika.Galenskap är sexigt

Ungdomsflukt satte sin prägel.

Dokumentär om den tjeckiske fotografen och konstnären Jan Saudek som nådde internationell framgång långt innan han accepterades i hemlandet.

Så går det! Ser man snusk som liten blir man pervo. USA hade rätt.

Mer dokumentär på Udda Film och denna gång handlar det om ett ganska punkigt och poetiskt porträtt av en kontroversiell fotograf. Till en början gillar vi det lite abstrakta berättandet där Saudeks udda personlighet får en framträdande roll och man märker att mycket är regisserat för att på ett poetiskt sätt berätta om sinnesstämningar och historik. Det varvas med intervjuer och samtal med regissören som på så vis medverkar i filmen. Ja, hela inspelningsteamet dyker upp i bild vid olika tillfällen men detta är aldrig något som stör då det adderar till ögonblickskänslan i scenerna.

Är det fotosession eller är det fest?

Vi blir dock lite trötta på formatet halvvägs in i filmen och börjar längta till de korta klippen där vi får vila ögonen på Saudeks fantastiska bilder. Den som förväntar sig att lära sig mycket om hans teknik lär bli besviken då detta främst är ett porträtt av människan Saudek och inte fotografen.

BETYG: 4/7 Inte helt konventionell dokumentär, men detsamma skulle man kunna säga om Saudek. Blir dock lite småseg mot slutet.

En läcker familjebild.

Okej, lite teknik blir det.

Hm, Bob Dylan och "Superfuckers"?

Urinsex och Tarantino...

Här från hans hunkiga Svenne Hedlund/Prins Valiant-period.

Glad tjej tigger om att få bli Jans modell...

...och hon får snabbt konkurrens.

Adolf och hans team är inte kameraskygga.

Mysig detalj.

Janne lackar över sena ankomster.

Den tokiga modellen gör honom dock på gott humör.

De är i en grotta...eller?

Jan drygar ut kassan med kass konst, enligt han själv.

Hurtbullen Jan.

TrailerInga kommentarer:

Skicka en kommentar