What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 18 februari 2018

THE SUPER COPS (1974) USA, 94 minuter. Regi: Gordon Parks.Men de är inte Shaft

Verklighetens "Batman & Robin".

De nybakade snutarna David (Ron Leibman) och Robert (David Selby) har en del problem med disciplinen och förpassas därför till träskdistriktet 21 i Brooklyn. Detta avskräcker dock inte gossarna som fortsätter att avvika från sina trafikpolisuppgifter för att jaga det stora buset.

Oj, en sån odisciplin.

Baserad på en sann historia vi inte är bekanta med känns filmen ändå rätt verklighetsfrämmande med den käcka humoristiska ingångsvinkeln Parks bjuder på. Även om det inte är "Shaft", som Parks regisserade, finns det trots allt en skön hårdkokthet i de härliga 70-talsmiljöerna i New York. Detta räddar filmen då vi älskar detta smutsiga New York. Nu är väl TV-skådisarna Leibman och Selby kanske inte riktigt Kling & Klang men deras trovärdighet som poliser är ändå låg. De kommer undan det mesta trots sina respektlösa beteenden mot överordnade och märkliga initiativ mot buset utan uppbackning och de gör det med ett brett leende.

Det skitiga New York.

Det är så käckt att man blir lite förvånad när det börjar dyka upp svordomar i dialogen. Tyvärr stannar det vid det och grovt våld samt T&A uteblir, trots att strippklubbar frekventeras och man gör hembesök hos glädjeflickor. Ändå kan vi inte låta bli att småmysa åt springandet i sunkiga trapphus, på tak och skitiga gränder. Vi känner oss också hemma med de typecastade karaktärerna där Dan Frazer, som vi känner som Kojaks boss, även här är de uppnosiga snutarnas kapten. Även den ständige polischefen Pat Hingle dyker upp som - just precis...

BETYG: 3/7 Skön miljöfaktor gör att denna film klarar sig trots käck halvkomisk nivå.

"ACAAAAAAAAB!"

Det fina Brooklyn.

Käcka nykomlingar anmäler sig till tjänstgöring.

"Nej nej! Kojak är inte här."

De ridderliga pimparna rusar till horornas undsättning.

Två rika snubbar käkar sockerfrukost.

Han skiter'it.

Svarta amerikaner är inte mer nöjda med polisen idag.

En tjej med mysig lägenhet.

Humor...

Ron Liebman har lagt till med sin smygarmin.

Så reglementsvidrigt att inte bära reglementsenliga skor. Fast ett par Chuck T's är tidlöst ascoola.

Gossarna har förärats med egen graffiti.

ACAB: All Cops Are....Black?

Somliga bär upp ett plommonstop bättre än andra.

Självklart en språngjakt på tak.

Ja jo, ni hajar...

Denna Jerry Fielding-"video" får fungera som trailer.

Tillslag!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar