What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 17 juni 2018

1942 (2005) Singapore/Japan, 84 minuter. Regi: Kelvin Tong.Dödstrist (hint hint, nudge nudge)

Så meta!

Året 1942 är inte gammalt men japanerna har redan på en månad lyckats avancera långt ner i Malaya och är i färd med att inta huvudstaden Kuala Lumpur. En liten grupp japanska soldater har dock blivit avskurna från sin division och är nu vilsna bakom fiendens linjer. Hur mycket de än försöker orientera sig tillbaka till sina egna linjer kommer de ingenstans. Saker blir ännu mer skrämmande när en mystisk spöklik kvinna förföljer dem.

Japansk hälsningsfras.

Från hyfsat aktuellt mångmiljonspektakel i form av Dunkirk (2017) till detta lågbudgetskräckkrigsdrama är klivet stort - neråt.... Vi är inga fans av asiatisk film rent generellt, med några få lysande undantag*, då vi har svårt att relatera till berättandet de använder sig av. Tyvärr får vi det bekräftat även i denna film då t ex det visas prov på buskisskådespeleri trots att det inte ens är en komedi. När snubben som spelar Suzuki** ska agera rädd gör han det som om det vore barnteater. Det är sådant som får oss att spy på i synnerhet japanska filmer.

Och se så jävla rädd han är!

Inte nog med det usla skådespeleriet, själva historian är pisstråkig då de bara yrar omkring i djungeln. Om tanken är att den spöklika kvinnan ska introducera någon slags krypande spänning och känsla av skräck så måste det vara ännu en kulturkrock som flyger över våra huvuden. Ja ja, vi har hajat att japanerna älskar spökkvinnor som bara står och är "läskiga" men det här känns lika kusligt som Pingu - inte "Ringu"! Gäääspu rowajaru...

BETYG: 1/7 Har man fördomar om asiatisk film kan man få dem bekräftade här.

Ja han är...vettskrämd.

Äh, skärp till dig fjolla. Det är bara lite iglar. Delar av Udda Film-redaktionen med god vana av djungelvandring kan vittna om att de små liven inte ens känns.

Åh vad kusligt!😑

Du kanske behöver ett plåster på det där, gubbe lille...

Oops.

Varför släpar han på en gigantisk bajskorv?

Romantisk middag med eldflugor och punktbelysta träd i bushen.

Buskis HEY-OOO!

Detta eviga tjat. Men varför skriver de på engelska till japaner? Inte undra på att britterna förlorade...

Om man inte kan skjuta med den ena kan man alltid skjuta med den andra.

Staden som av våra redaktionsmedlemmar kallade för "ett skithål" och orsakade malaysiskt internetraseri.😄

Trailer

*Vi älskar sötnosen Godzilla och då främst från de tidigare decennierna. Andra trevliga asiatiska exempel: "Battle Royale", "The Killer", "Hard Boiled", "Riki-Oh" eller sköna Godfrey Ho-ihopklipp m fl.
**Tyvärr kunde vi inte identifiera vem som spelade vem...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar