What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

onsdag 8 maj 2019

TUEURS (2017) Belgien/Frankrike, 86 minuter. Regi: Jean-François Hensgens & François Troukens.



En sista stöt bara...

Makeup-FX!

Under en välplanerad stöt mördas vittnen och en åklagare, känd för att ha jagat ett våldsamt terroristgäng för 30 år sedan. Rånarligan blir dessutom förrådd och ledaren Frank Valken (Olivier Gouremt) åker fast. Det råkar bara vara så att ligan är oskyldiga till just morden och nu behöver Frank rymma från fängelset för att rentvå sig.

Inga vittnen.

Lite oplanerat drogs den här lilla brottspärlan igång på Udda Films state-of-art-hemmabio (nåja...) och trots att vi är allt annat än frankofiler kan vi glatt medge att det dyker upp en och annan schyst våffla från de franskspråkiga länderna. Den här råkar vara en sådan. Den är knappast oförutsägbar och nyskapande men för oss som gillar tajta heist-filmer och våldsamma sammandrabbningar mellan dubiösa figurer är det en välspenderad halvannan timme.

Touched what exactly..? 😋

Nu är det inte riktigt en heist-film utan den bara inleds som en sådan. På ett riktigt bra sätt dessutom. Det blir genast mer komplicerat och mer klassisk brotts-thriller när något inte stämmer i utredningen av stöten. Tempot är högt och för en gångs skull önskar man nästan att filmen kunde vara lite längre för att bena upp härvan, då upplösningen känns lite jäktad. Det gör dock inte allt för mycket. Hårdkokt och kul!

BETYG: 5/7 Högt tempo, våldsamt och underhållande.

It's gåing daown.

En tårta för att fira en lyckad stöt?

Tvetydig.

Johan Leysen: Belgiens svar på Lance Henriksen.

Home sweet home.

Hans enda önskan är att få provspela för VIK Hockey.

Anslagstavlan är kriminalinspektörens bästa vän.

Spökplumpen gör en cameo.

Trailer



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar