What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

tisdag 16 juli 2019

SOTTO IL VESTITO NIENTE - L'ULTIMA SFILATA (2011) Italien, 90 minuter. Regi: Carlo Vanzina.



Libanese är snäll

Richard i den ultramaskulina modevärlden.

Modellen Alexandra (Alexandra Burman) blir under en blöt kväll påkörd av en smitare. Det visar sig snart att det inte var en olycka och kommissarie Malerba (Francesco Montanari) börjar undersöka fallet. Mordet verkar ha koppling till Federico Marinonis (Richard E. Grant) framgångsrika agentur där en tidigare toppmodell tog livet av sig under mystiska omständigheter. Nu verkar någon vara på jakt efter Marinonis modeller.

Den glamorösa modelltillvaron.

Yes, vi betar även av denna sista del i denna milanomodellmördartrilogi. Borta är både det sköna och det äckliga 80-talet då det tydligen tog 23 år för att sätta punkt för denna trilogi. Vi befinner oss alltså i hyfsat modern tid, även om Facebook diskuteras som den senaste flugan i filmen.

Alexandra Burman svävar graciöst i luften innan hon landar soft på asfalten.

Filmen känns gjord för TV vilket accentueras av att det råkar vara en TV-rip vi kollar på. Den är inte längre speciellt giallo utan mer som vilken snygg TV-deckare som helst. Detta är ändå ett fall framåt jämfört med den osköna andra delen som totalt saknade själ. Vi blir här genast glada över ett kärt återseende i form av Francesco Montarnari som spelade huvudrollen i en av våra italienska favoritserier "Romanzo Criminale". Han är här betydligt trevligare än när han spelade den lynnige gangstern Libanese.

Va fan? Libanese med en polisbricka??? Does - not - compute...

Den här rullen är väldigt tam vad beträffar mord och sex så den är nog inget för giallo- eller skräckentusiasten. När Alexandra blir påkörd i början försöker Vanzina göra någon grej av hennes död då hon långsamt, i olika vinklar, svävar genom luften innan hon landar i fortsatt slowmotion på asfalten. Nej, det är inte så snyggt som ni kanske tror utan mest bara fånigt. Däremot är filmen på det hela ganska snygg och vi bjuds på väldigt fina miljöer i form av allt från Milano till Fjällbacka (!).

Bekant ställe.

Richard E. Grant, som alltid skänker en viss fjollighet till sammanhangen han är med i, passar m a o bra i rollen som den homosexuelle Marinoni. Nej, vi snackar inte om någon lökig stereotypfjollighet här. Det som däremot är lite smått komiskt är när han ska vara den store designer-"artisten" och får diverse märkliga ryck. Mindre komiskt är samspelet mellan kommissarien och hans assistent (Vincenzo Zampa) som också är ganska fånigt. Assistenten har en touch av comic relief vilket som ni vet är en dödssynd.

BETYG: 3/7 En inte alltför uppseendeväckande historia men ändå rätt trevlig och snygg.

Lukten är det första en modellagentur undersöker när de rekryterar toppmodeller.

Portiern talar med all tydlighet italienska.

Ah! Fantastiskt fina Bassano del Grappa som till skillnad från Milano inte bjöd Udda Films utsände på några obehagliga överraskningar.

Se hur denna slaktfålla leder rakt till en av Roms största turistfällor. Ej rekommenderat av Udda Films utsände.

Hey! Som svenska medborgare blir vi djupt kränkta av de italienska glåporden. 😭

Tur att de filmar Milanos berömda dom i detta perspektiv så inte kameraskygga säkerhetssnutar kommer i bild.

Se med vilket förakt hon tittar på den kortväxta mannen...

...och vägrar dessutom ta i hand. Är hon en total achondroplasiafob* eller?!

Mord och nekrofili går alltid hand i hand.

Smygande comic relief.😟

Homosexualitet tydliggörs...

...varpå "rolig" assistent reagerar.😑

Det närmaste vi kommer giallo.

Fast det är mer pervo än giallo.

NU känner vi igen dig Libanese!😊

Är det nån som hånar bensinupproret?

När det ska städas i Udda Films hemmabio.

Mer vykortsporr.

Jamen självklart besöker de ett institut när de är i Schweiz. Kan det vara tandkräm de forskar i?

Goa västkusten i form av Fjällbacka. (Ja, alltså inte Goa på västkusten i Indien.)

Trailer

*Ja ni hajar säkert vad den fobin går ut på. En fobi som Lindsey Lohan tydligen tillskriver sig då hon drabbas av panikångest vid möten med småväxta.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar