What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

tisdag 22 oktober 2019

6 DAYS (2017) Nya Zeeland/Storbritannien, 95 minuter. Regi: Toa Fraser.



SAS blir cockteaseade

Diskreta terrorister på väg till ambassaden.

Året är 1980. Den iranska ambassaden i London blir föremål för en terroristattack då ett gäng araber tar sig in och tar personal och besökare som gisslan. Man kräver att politiska fångar friges och en intensiv förhandling sätter igång mellan polisens Max Vernon (Mark Strong) och terroristerna. Då man hotar att börja avrätta gisslan kopplas brittiska specialstyrkan Special Air Service in och dessa, ledda av korpral Firmin (Jaime Bell), förbereder sig snabbt på olika stormningsscenarier.

SAS leker fritagning.

Jodå. Detta har hänt i verkligheten och var det stora "genombrottet" för SAS då deras stormning av ambassaden blev världsnyheter. Innan dess hade de levt en ganska undangömd tillvaro sedan tillkomsten under andra världskriget. Förbandets legend har sedan växt. Inte minst för att före detta soldater skrivit böcker om sina upplevelser och man numera pumpar ut dokusåpor där ex-medlemmar pinar hugade stridspittar genom light-versioner av förbandets hårda utbildning.

En fluktare!

När man nu gjort film om denna historiska händelse muttrar de gamla soldaterna om hur totalt felaktigt allt är gestaltat och förmodligen tycker de regissören lever upp till sitt förnamn (på svenska...ja ni hajar...). De missar dock poängen att man nu som filmskapare kan klä sig i teflon bara man slänger upp skylten "Based on real events", alltså INTE "This is a true story"! Men visst, det är inga lysande personporträtt i den här filmen och SAS-soldaterna verkar mest vara kåta på att få gå in och skjuta upp hela ambassaden. Vi har också en ganska meningslös bihistoria rullande med BBC-teamet som rapporterar utanför ambassaden. Självklart har Kate Adie (Abbie Cornish) och hennes kameraman interaktion med en konkurrent som är en vrålklyscha på cynisk nyhetsförmedlare. Vi själva hakade mest upp oss på en kameradetalj. SAS borrar sig nämligen försiktigt genom väggen till ambassaden och smyger därigenom in en liten spionkamera. Det roliga är när vi ser kamera-POV:n är det totalt uppenbart att kameran som filmar sitter på ett stativ och panorerar stadigt från sida till sida. LOL. Inte ens den mest vältränade elitsoldaten med nerver av stål kan handhålla en sådan fisig liten kamera så stadigt. Nej, inte ens en rutinerad kameraman med nio kilo valium i kroppen skulle greja det. Men som sagt: "Based on real events"... 😊

BETYG: 3(+)/7 Trots ett ganska tunnt manus och en del klyschiga karaktärer är det ändå en rätt underhållande våffla om man nu gillar sådana här spektakel.

Kolla här kids! VM i tjockmonitor.

En upphottad variant av BBC-reporter.

Gissa vem som är douchebag-cynikern.

SAS bygger mysiga modeller.

Frustrationen är mega-grav när ännu en stormning avbryts i sista sekunden.

Terroristerna menar bizniz.

Skit inte på er alt-högermuppar. Det är inte riktiga media. Det är bara på film.

SAS spexar till det på jobbet.

SAS har ordnat ett kul litet gatlopp för gisslan.

Har nån fisit? Ingen panik. SAS är beredda även på det.

BBC grejar perfekt rim light.

Trailer



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar