What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

onsdag 9 oktober 2019

THE KILLER'S EDGE (1991) USA, 95 minuter. Regi: Joseph Merhi.



Wings on edge

Du blir helt "blown away" av Robert Z'Dar.

En falskmyntarverksamhet attackeras och tas över av Miller (Robert Z'Dar). När polisen börjar undersöka fallet anar inspektör Saxon (Wings Hauser) snart att det är hans gamla militärkollega Miller som ligger bakom stöten. Detta komplicerar fallet då han står i skuld till Miller som räddade hans liv under vietnamkriget. Att Miller dessutom inte är helt frisk komplicerar saken ytterligare.

Detta händer uppenbarligen inte bara i tecknade filmer.

Det var inte länge sedan vi "njöt" av en film med Robert Z'Dar (Shotgun Boulevard (1996)) och häromsistens såg vi ju en rulle (Running With the Devil (2019)) med Wings grabb Cole i en av rollerna så vi tyckte det vore passande att se denna våffla och förhoppningsvis få höra kalkonerna klucka.

Diskofenomenet Gino Dentie i rollen som underhuggaren Tony. Nej, inte Tony Curtis. Bara Tony.

Tyvärr är det här inte någon usel skrattfest utan en ganska standard B-actionrulle från PM Entertainment med drivor av klichéer där Hauser självklart spelar en strulig snut som skjuter hejvilt omkring sig varpå en ultraklyschig kommissarie kan skälla ut och stänga av honom. Skådespeleriet är dock faktiskt ganska hyfsat med det klyschiga och "kvicka" manuset i åtanke. Man glömmer lätt bort när man ser filmer som ovan förstnämnda att Z'Dar faktiskt kan skådespela adekvat ( med B-filmsmått mätt).

Wings i en väldigt koksig friarscen.

Det finns förstås en del lökiga element och Vietnam-flashbackarna känns riktigt sunkiga. Mot slutet börjar äntligen kalkonerna klucka då -SPOILER ALERT- Miller kidnappar Saxons fästmö (Elaine Pelino) och när Saxon ska rädda henne har Miller ordnat någon slags hinderbana vår hjälte ska ta sig igenom. Samtidigt blir även John Gonzalez genomusla musik väldigt framträdande. Det är sådan där generisk casio-orkester-synth-musik man hör i tonvis med sunkiga B-filmer. En rolig karaktärsresa når även sin kulmen. Saxons partner (Joe Palese) är en "fjolla" som inte törs avfyra sin pistol. Han blir till slut en "riktig man" när han sätter en kula i Miller. Snygg karaktärsutveckling där och inte ett dugg förutsägbart...

BETYG: 3/7 Faktiskt helt okej B-rulle med lökiga klyschor och töntigt slut.

"Där ska nålen in. DÄÄÄR!"

Filmen må ha kommit ut 1991 men den där slipsen är definitivt från 80-talet.

Karen Black demonstrerar att rökning var väldigt utbrett inom polisväsendet under denna period.

Vad är läskigast, Robbans raketgevär eller hans tröja?

Wings karaktär har flashbacks och beter sig störigt och allmänt doucheigt.

Fästmön är dock mästerlig i sin konflikthantering.

Wings on ice! I fräscha konståkningsgrillor dessutom. 😘

Vem fan behöver Robert Wells när man har Robert Z'Dar?

Dessa 'Nam-flashbacks.

Robban får vänta liiite för länge på att scenen ska gå vidare.

Trailer

Robert Z'Dar i ett Richard Clayderman-ögonblick. Högst märklig entusiasm i slutet. 😲

Prov på Gino Dentiers funkiga disko.

Hela våfflan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar