What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

måndag 5 december 2022

KRAMPUS (2015) USA, 98 minuter. Regi: Michael Dougherty.



Hur en tradition eroderar

Toni Collette har varit med i BETYDLIGT bättre skräckfilmer än denna.

Max (Emjay Anthony) är en pojke som älskar julen men när hans elaka släktingar kommer och hälsar på spolieras julstämningen. Detta får Max att i vredesmod riva sönder sin önskelista till Tomten och därmed utlösa oanade hemskheter då en mystisk snöstorm snabbt isolerar huset med hans familj. Mörka krafter lurar ute i snöyran och väntar bara på rätt tillfälle att ta sig in.

Max har förstås ett par riktiga mobbarkusiner. Var fan är Cool Cat när man behöver honom?!?! 😾

Ja glad Krampusnacht säger vi återigen här på Udda Film. Som vanligt belyser vi den gamla alptraditionen med att se en hiskelig film där man drar den anrika traditionen i smutsen. Den här gången har vi nått nya bottnar. Nej, det är som ni märker ingen sketen lågbudgetskräckis med taskig CGI eller en dålig jul-slasher som man i sista sekund bytt namn på för att casha in på Krampus-namnet. Nope, det är ännu värre. Vi har faktiskt tvingats kolla på mainstream-spektaklet vi redan för många år sedan hade bestämt oss för att undvika. Hur kunde det gå såhär illa??? Jo, vi fick faktiskt slut på crappiga-lågbudgetskräckisar och kunde inte hitta någon annan film med Krampus-tema, så skulle vår tvångsmässiga tradition få fortsätta så fick det bli denna nödlösning. Så vår "finurliga" ingress har faktiskt dubbel mening.

Vill man verkligen blanda ihop Tomten med Peter Norths filmserie? Inte underligt att Krampus hälsar på!

När filmen väl rullar igång fortlöper den på ganska så exakt vis som vi föreställt oss. Mesig familj blir överkörda av sina burdusa lowlife-släktingar och "roligheter" uppstår. Ja, för att göra saken ännu lite värre är detta förstås en skräckfilmskomedi och dessutom är det självklart PG13-klass så man vet ju på förhand att man kommer serveras en steriliserad sörja för dumskallar. Några svordomar letar sig in (hu!) och någon liten skvätt blod skymtar till men annars är det en varm och trygg våg av klyschor som sköljer över en som en härlig tsunami av halvmicrat piss.

Nåja, Max har i alla fall en pyjamas med en cool robot på. 💗

Precis som i alla de usla lågbudgetvåfflor vi sett innan våldtar man traditionen och förlägger händelserna till själva julhelgen. Krampus, som här lockas fram av grusade förhoppningar (WTF?!), ser vi inte jättemycket av. Istället terroriseras familjen av märkliga maskerade dvärgar (Nej, det är inte alls så kul som det låter), pepparkaksgubbar som låter som Piff & Puff samt andra leksaker som tycks ha fått någon Chucky-julglögg. Jodå, man vill vara lite Gremlins men även Tremors här (osynliga saker plöjer fram i marken och drar ner folk under jorden).

Xmas voodoo.

-SPOILER ALERT- Som ni förstår far inte barnen alltför illa i den här filmen. Värst är nog föräldrarnas väldig udda omdöme att lämna sin tonåriga dotter kvar ute i snöstormen med potentiella livsfaror runt knuten. De har till på köpet inga problem med att somna till framför brasan efter detta tvivelaktiga beslut. När några barn till slut faktiskt kastas ner i jordens brinnande innandöme visar det sig förstås att det hela bara är en jävla dröm - fast med en liten twist. Lamt är det i vilket fall.

BETYG: 2(-)/7 Ja, det är mainstream och total klichéfylld skit men går ändå att fisa sig igenom. Ett litet plus för att farmor talar tyska och lite nazitysk engelska.

Tidsenligt att pepparkaksPERSONEN har läppstift.

Det bjuds faktiskt på en riktigt vacker animation mitt i rullen.

Nej, nej, nej, era jävla tomtar! Eller kanske: "Nein, nein NEIN!" Krampus dyker INTE upp på julhelgen.

En jävla predator-gubben i lådan känns ju riktigt Krampus...

I ärlighetens namn är ju dessa faktiskt betydligt charmigare än Gremlins, Piff & Puff-röster till trots.

♫"Gott weiss ich will kein Engel sein"♬

Death Machine gör en cameo.

Nej nej, vi skulle aldrig kalla denna för "flaming".

Fuck you Gene Simmons. Heeeeere's Krampus!

Barn med adekvat julsällskap.

Krampus ser ut att ha klämt en och annan julglögg i sina dar.

Just det! Brinn i Helvetet ungjävel.

Trailer

Här har ni det äkta charmtrollet.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar