What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

torsdag 4 februari 2010

NIGHT OF THE LIVING BREAD (1990) USA, 8 minuter. Regi: Kevin S. O'Brien.Your ass is toast!

Tänk att de undvek den uttjatade repliken "They're coming for you Barbra..." Kudos för det!

Ja det hade väl varit en catchy tag-line för denna film? Men alla kan ju inte vara så "fyndiga" som jag... Som namnet antyder är detta en kärleksfull parodi på Romeros klassiska "Night of the Living Dead". Man har dock bytt ut zombierna mot en hord av skivade formfranskor. En fantastisk idé, för det kan ju knappast bli gulligare än så. Därför såg jag med spänning fram emot att kolla in den här lilla filmen. Tyvärr levde den inte riktigt upp till mina högt ställda förväntningar. Den följde troget förebilden och fixade looken av det svartvita 16mm-originalet riktigt bra. Tyvärr var skådespeleriet lite väl taffligt på sina ställen och mackorna var lite väl livlösa. Den skrala filmskolebudgeten tillät inte mycket i FX-väg. Oftast hade man lagt ut och klistrat fast brödskivorna strategiskt och kastade sedan resten på skådespelarna från en punkt precis utanför bild. Det var charmigare när man bemödade sig med att låta mackorna sväva med dolda snören.

Dödliga mackor kastar sig på bilen.

Jag ska inte racka ned allt för mycket på detta lilla hantverk dock. Som sagt, mina höga förväntningar ställde nog till det lite bedömningsmässigt. Man kan trots allt ana den bakomliggande kärleken till Romeros original och med lite större budget och mer talangfulla kompisar kunde detta ha blivit en liten pärla.

BETYG: 3/7

En bekant mis-en-scene med en twist.

Trots tung beväpning med brödrost kan det gå illa.

They're fucking everywhere!!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar