What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 14 februari 2010

THE NIGHT OF THE WEREWOLF (1981) Spanien, 92 minuter. Regi: Paul Naschy.Naschy ylar mot månen igen.

Don't fuck with den medeltida ungerska rättvisan!

Jag har länge varit nyfiken på Naschys alla varulvsfilmer och konstigt nog har jag aldrig tagit mig tid att kolla in en. Naschy är ju trots allt något av en legend. Nu började jag i fel ände då det här är nummer sju eller åtta i serien typ och det kändes också så. Nu har jag ju inget att jämföra med men filmen hade en air av trötthet över sig.

Skammens mask är lite söt tycker jag.

I inledningen av filmen befinner vi oss det medeltida Ungern och får bevittna avrättningen av superhäxan Elisabeth Bathory (Julia Saly) och hennes hejdukar. Kul att denna historiska figur har reducerats/upphöjts till en satanistisk, häxpraktiserande vampyr. Hon var ju egentligen bara en fåfäng tjej som trodde att bad i oskulders blod skulle skänka henne evig skönhet. Bara en skvätt mer verklighetsfrämmande än dagens makabra skönhetsdesperation. Nåja, en av Bathorys hejdukar är adelsmannen Waldemar Kandinsky (Paul Naschy) som motvilligt förvandlats till varulv för att tjäna den ondskefulla grevinnan. Han får en fin dolk instucken i hjärtat strax efter att han fått nöjet att bära skammens mask.

För att tillskansa sig mesta möjliga solbränna är det viktigt att man för röven närmare solen genom att puta ordentligt med den. Bara ett tips.

I nutiden (det sköna 80-talet) får vi se forskaren/satanisten Erika (Silvia Aguilar) tillskansa sig medaljongen som är nödvändig för att befria Bathory från århundraden av fångenskap i Helvetet. Samtidigt råkar ett par gravplundrare väcka gamle Waldemar till liv då de drar ut den fina dolken ur hans hjärta. Erika reser med två brudar till Ungern för att genomföra Bathorys återuppståndelse. Detta vet inte de andra brudarna något om utan de är förvissade om att de är på en forskningstripp. Efter en del missöden hamnar de på Waldemar Daninskys slott, som han tydligen tagit i besittning som om inget hänt de senaste hundratals åren. Kort därefter bryter helvetet löst då det är fullmåne och Daninsky blir lite hårig då... Samtidigt lyckas Erika blåsa liv i den gamla grevinnan och en episk batalj utbryter mellan varulv och vampyrer. Ja, grevinnan Bathory är först och främst en slags kvinnlig dracula-figur efter sin återuppståndelse.

"Hårdrock! Wööö-ööö-ööö yeah!!!"

Som sagt, man kan känna stämningen av upprepning i denna film även om man inte sett de tidigare varulvsfilmerna. Det vilar helt enkelt något segt över hela framställningen. För att vara en cheesig euro-film är det förvånansvärt lite gore och sex, vilket givetvis är synd. Det är förstås fina miljöer och skön atmosfär, vilket är tidstypiskt för genren. Mitt minne sviker mig men jag känner igen musik man stulit någonstans ifrån och en del stycken vill jag minnas som arkivmusik jag hört i andra sammanhang. Kul cheese-faktor! Jag är absolut inget fan av dagens vampyrfilmer som har perverterats till antingen töntiga klanfejder i geekigaste lajvarstil eller bubbelgumsskräck för fjortisar med androgyna trosfuktare i huvudrollerna. Här har vi däremot sköna gamla euro-vampyrer. Snygga brudar som glider fram i negligéer. Ja, vi har givetvis en scen där två vampyrtjejer glider fram stillastående - ascoolt! Men sköna slott, sinnliga vampyrer och en skojig varulv räcker inte riktigt för att det ska bli en schyst rulle. Det händer för lite och för långsamt helt enkelt. Ta t ex när vi får se Daninskys förvandling till varulv. Den bara håller på och håller på i all evighet.

BETYG: 3/7 Plus för mysig tidig 80-talsstämning.

Fin medaljong med Baphomets välbekanta nylle på. Bra att ha om man vill väcka gamla blodtörstiga ungerska brudar till liv.

Forskar-chicks i samtal med ungrare. Ja, det är på 80-talet, men ALLA ungrare klär sig gärna lite retro-chict.

Mer ungerskt 80-talsmode. Kul för alla ungerska rasister att de porträtteras som romer-lookalikes. Ti-hi.

En ulv i butterickskläder!

Det gör fruktansvärt ont att förvandlas till varulv.

Eksem är så oklädsamt. Titta bara hur denna söta tjej ser ut.

Fantastisk make-up! Man kan ju knappt se att den skäggige gubben har en mössa på sig.

Dags att väcka den vampyrhäxa som sover. Då behöver vi lite babe-blod. Knappast oskuldsblod i alla fall, men Bathory är väl inte så kinkig efter ett antal hundra år.

"Rise...rise...RISE!"*

Lite blek efter alla år, men Erika bjuder gärna grevinnan på en skvätt blod för att pigga upp.

En slags zombie slänger vi in också.

Eller är det en mumie? Fan vet.

Vampyrer på glid.

Filmen slår ett slag för konsten också! Lite Pieter Bruegel, någon?

Det är inte bara Dave Navarro som sover i en likkista.

En klassiker!

"Rööööaaaarrrrr!"

Arg väsande vampyr vs...

...dreglande och morrande varulv. Vem ska ta hem spelet?

*Gissa referensen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar