What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 7 februari 2010

NINJA KILLER (1974) Turkiet/Hong Kong, 87 minuter. Regi: Victor Lamp.Turksploitation kryddat med Hong Kong-"briljans".

Mycket mer "ninja" än så här blir det inte. Men visst är de söta?

Jag har tyvärr inte haft nöjet(?) att se speciellt många turksploitation-filmer så jag var ganska nyfiken på den här då jag förväntade mig en cheese-fest i hästväg och cheesigt var det minsann... Tyvärr inte på ett särskilt roligt sätt.

Mr. Kun med underhuggare. Killen till högers värsta brott måste vara att gå omkring med den där frisyren. Nej, det är INTE polisonger.

Gangstern Lu Kun (spelad av ?) sticker från Hong Kong till Turkiet eftersom snuten jagar honom. Innan dess har han blåst en medgangster för att kunna ta över dennes verksamhet. Kvar i Hong Kong är Kuns underhuggare Mr. Yang (Bolo Yeung) som i inledningen njuter av sin nya position som cigarrökande underboss. Detta varar inte länge då den blåste gangstern rymmer från finkan och skickar ett gäng skidmaskklädda karatetyper på Mr. Yang. Efter ett skönt slagsmål, där Bolo får blotta sin besynnerliga bringa, kryper Bolo...förlåt, Mr. Yang till korset och avslöjar var Kun befinner sig. Han sällar sig dessutom till de nya herrarna.

Turkiets största trosfuktare på film: Cüneyt Arkin!

I Turkiet får vi stifta bekantskap med polisen Charles som spelas av superstjärnan Cüneyt Arkin. Efter ett par scener där vi fått ta del av hans briljans får han uppdraget att samla bevis mot Lu Kun innan ett gripande. Till sin hjälp får han en polis från Hong Kong. Kun är en hal typ så Charles bestämmer sig för att skicka sin kompis, en magdansös, att förföra honom. Tydligen horar hon glatt för polismakten trots de uppenbara riskerna. Osmart ska det visa sig... Det blir en och annan konfrontation, dels mellan snutarna och Lu Kun coh dels mellan de rivaliserande bovarna, innan den obligatoriska slutfajten.

Cüneyt tar i så han spricker. Nej, det är inte ett skämt i filmen. Det är på riktigt!

Till att börja med: Var fan var ninjorna??? Det närmaste vi kom var typerna i de gulliga skidmaskerna. Känns ungefär som att titta på en "Göran Persson sextape" där allt som visas är när han kör sin traktor (inte helt osexigt kanske..?) Apropå sex, det var ju ett plus att vi fick se Bolo Yeung idka karate i bar överkropp. Han ser ut att ha på sig en sådan där muskelkostym på överkroppen men karln är ju byggd så och inte nog med det, när han slåss kör han en slags "no look"-stil där han hela tiden tittar bort från sin motståndare. Tanken var väl att det skulle vara lite Bruce Lee-coolt men det ser mest utvecklingsstört ut. Tummen upp för det! Yeung bjöd även på filmens coolaste replik: "You want him, suck my fist first!" Ljudpåläggen är bedrövliga i filmen. I vissa fall hamnar knytnävsslag och sparkar i baktakt men det är i alla fall de underbara asiatiska överdimensionerade ljuden som vi alla (eller bara jag kanske?) älskar. Sen har vi musiken. Soundtracket domineras av uppjazzade klassiska stycken. Eller ja, väl valda delar av stycken som t ex Beethoven-symfonier eller Bach-hits m m. Man har med ALL säkerhet bytt ut den diegetiska* musiken då en magdansös dansar till först ett stycke 70-talsfusion och sen någon slags "Tequila"-kopia till låt. Senare i filmen kan man även se ett gäng folkdansare uppträda och vad folkdansar de TURKISKA FOLKDANSARNA till? Jo, till någon slags samba-calypso! Slutscenen med fajten på taket uppvisar även den udda berättargrepp då vi får se ett par vidvinkelperspektiv som är uppspeedadei värsta Benny Hill-tempot. Ehhh??? Manus och dialog är f ö fullkomligt infantila. Inga krusiduller här som t ex logik eller trovärdiga karaktärer. Nej, skit i det!

BETYG: 2/7 Visst låter ovanstående som en fantastiskt rolig film men faktum är att det blev riktigt jävla långtråkigt på sina ställen och jag somnade t o m i slutet.

"Jaså!? Du horar för bylingen? Haaayyiiiaaaa!!!"

Här följer nu en stilstudie i Bolo Yeungs sköna stil. Notera först hans underbara kropp, mmm...

Här gör Bolo sin bästa Linda Blair-imitation.

Detta move har han lärt sig av Rudolf Nurejev.

Spark-i-nyllet som denna karatemanöver heter. Notera dock att han visar upp sin bästa Magic Johnson-"look away".

Cool fajtvy va? Särskilt när man drar upp hastigheten till typ 175%.

*Det som kan upplevas av karaktärerna inuti filmens universum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar