What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

tisdag 23 april 2013

LES DÉMONS (1973) Frankrike/Portugal, 101 minuter. Regi: Jesús Franco.

 
 
Nunsploitation deluxe

En äkta häxa har naturligtvis vårtor i nyllet. En dead giveaway.
 
R.I.P. Jesús Franco. Nej, det har naturligtvis inte undgått redaktionen på Udda Film att en av de största gått bort under vårt ofrivilliga uppehåll. Det var ju så sent som i december vi körde en Franco-festival här på Udda Film och föga anade vi att mästaren skulle kila vidare några månader senare. Vi plockar av oss våra huvudbonader, sänker våra huvuden i sorg och kör en klassisk gammal inkvisitionsfilm.

I nunneklostret måste strikt disciplin upprätthållas.
 
En äldre kvinna döms till bålet för häxeri och när lågorna slickar hennes kropp förbannar hon de ansvariga och utlovar en gruvlig hämnd. Denna hämnd kommer tydligen utkrävas av hennes döttrar och den sadistiska Lady De Winter (Karin Field) tar täten i jakten på föräldrarlösa flickor som skulle kunna identifieras som Satans tjänare. Spåren leder henne till ett nunnekloster...

Titta vad de små skökorna tar sig till annars. Fy!
 
Vår DVD ska tydligen vara Francos director's cut från 2003 men eftersom vi inte sett filmen tidigare vet vi inte hur den skiljer sig från den flod av tidigare versioner som finns där ute. Vi blev dock snart varse en ganska irriterande faktor och den hade med ljudspåret att göra. Titt som tätt, mitt i scener, skiftade nämligen dialogen från det förvalda engelska spåret till franska. Märkligt då vi inte snackar om några spektakulära naken- eller våldsscener. Vi på redaktionen är ju inte så bevandrade i det franska språket och när undertexter saknas kan det bli lite svårbegripligt. Lyckligtvis handlade det bara om några korta tillfällen här och där.

Till och med abbedissan. WTF!?
 
Filmen i sig är en typisk Franco-rökare som blandar högt och lågt. Vackra vidvinkelbilder växlas med oskärpa vid inzoomningar. Man kompromissar med ljussättningen som när en naken Anne Libert springer mot kameran i en mycket vackert ljussatt slottsinteriör och därmed blir hon överexponerad när hon närmar sig kameran. Typiskt Franco och väldigt charmigt. Som vanligt med hans filmer från den här tiden har vi ett skönt acid rock-soundtrack, här signerat Jean-Bernard Raiteux. Skojigast är när en torr basslinga spelad med plektrum drar igång. Då vet vi som tittare att det är snusk på gång! Ja, det är en hel del T&A och sköna burriga muffar som passerar Francos fluktlins. Dessutom bjuds det på ganska heta lesbiska scener då nunnorna är besatta av en tydligt okontrollerbar lust. Klostret dessa kåtnunnor befinner sig i känner vi förstås igen från "Love Letters of a Portuguese Nun" (http://uddafilm.blogspot.se/2012/12/love-letters-of-portuguese-nun-1977.html) som Franco gjorde ett par år senare. Franco var ju som bekant känd för att recycla allt från inspelningsplatser till skådisar. Ofta spelades ju flera filmer in parallellt. Vissa av skådespelarna i denna ensemble återkom då och då i Francos filmer men den största profilen är givetvis Howard Vernon. Här är han tyvärr relegerad till en något perifer roll och dessutom gestaltar han en god person (!)

Bäst att kolla om nunnorna verkligen är oskulder.
 
Sammantaget är detta ytterligare en trevlig Franco-upplevelse som har den där mysiga atmosfären, lagom mycket snusk och våld, pajighet och vackra miljöer. Ett trevligt sätt att hedra den store sleaze-mästarens minne helt enkelt!

BETYG: 5/7 Nunsploitation är något Franco gjorde bra och det visar han i denna gamla mysrulle.

Howard Vernon lägger till med sitt snälla flin. Eller..?

Satan, i färgglad utstryrsel, är på väg att sätta sin prägel på en nunna...

...och Jesus gråter.

Abbedissan blir förförd av den nyblivet satanspräglade nunnan.

Tortyr på kvinnor!

Och på män!!!

Erotisk ofokus.

Nekrofili på bålet?
 
Trailer på tyska
 
Vila i frid Jesús.
 
Ett urval av mästarens filmer. Kanske inte de bästa men vi hade inte tid att sammanställa en egen kompilation. Dessutom hade vi väl fått YouTube-gestapo på oss då också...IGEN!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar