What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

lördag 27 april 2013

NAPOLI SI RIBELLA (1977) Italien, 92 minuter. Regi: Michele Massimo Tarantini.

 
 
Färglös poliziotteschi

Kojak i "Stefan & Krister"-version...
 
Milanokomissarien Mauri (Luc Merenda) anländer till Neapel för att rensa upp i den undre världen. Av en händelse anländer den stora maffiabossen Laurenzis (Claudio Gora) lilla dotter med samma tåg. Hon har varit iväg på internatskola och när hon nu finner sig tillrätta hemma hos fadern råkar hon höra hur ett bankrån planeras. Hon varskor anonymt polisen med en teckning och komissarie Mauri får den ingång han behöver för att börja ta sig an maffian.

Coolt.
 
En poliziotteschi-film är aldrig fel så det kändes ganska tryggt att slänga på den här våfflan. Det börjar lovande med skönt soundtrack som är så där lagom och underbart orkesterfunkigt à la Kojak-musik. Apropå Kojak så råkade av en händelse Mauris assistent Capece spelad av Enzo Cannavale introduceras i filmen sugande på en klubba. vidare bjuds vi på en del mysiga kameravinklar och sköna närbilder. Givetvis blir det även en och annan biljakt. Mycket roligare än så blir det tyvärr inte.

Nä, de kollar inte in hårdrock på TV:n utan fotboll.
 
Merenda i huvudrollen är en fullkomligt färglös protagonist och hans ovan nämnde lille kumpan är en fjantig comic relief-typ som drar skämt på "Har du Hört den Förut"-nivå, om än grova sådana, och smyger omkring som Benny Hill när han skuggar någon. Man vill helt enkelt inget hellre än att någon maffiabuse ska tömma ett MP40-magasin i buken på fanskapet. Vidare känns inte filmen tillräckligt hårdkokt och faktum är att det skulle kunna vara en TV-produktion trots att den vackra Sonia Viviani visar tuttarna. Nu är den givetvis inte det men ändå. Nej, det finns minsann mycket bättre italienska snutfilmer än den här.

BETYG: 3/7 Visst finns coola poliziottesch-element i denna rulle men den är definitvt långt ifrån den bästa vi sett.

Färglöst radarpar, men jävligt snyggt frejmad* bild!

Produktplacering?

Tandlös tamburmajor.
 
Biljakt med tuff musik av Franco Campanino.
 
Störtskönt ledmotiv av ovan nämnde Campanino.
 
*Ja, vi introducerar här den svenska versionen av ordet engelska ordet "frame".
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar