What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

lördag 19 oktober 2013

LA MARCA DEL HOMBRE LOBO (1968) Spanien/Västtyskland, 91 minuter. Regi:Enrique López Eguiluz.

 
 
Vaselinlinser och fjollvampyr

Paul Naschy gör stilfull entré.
 
En misstänkt vargattack föranleder en grupp bybor att ge sig ut i skogen för att dräpa de mordiska bestarna. Bland dem finns Waldemar Daninsky (Paul Naschy) som råkar veta att det är en fara långt värre än skygga vargar som ligger bakom attacken. I konfrontationen med varulven, som är den faktiska missdådaren, blir Waldemar biten och därmed själv utsatt för varulvsförbannelsen. I sina försök att bli kvitt förbannelsen förvärrar den arme Waldemar ovetande situationen och släpper lös än mer ondska över bygden.

Hårig ungrare.
 
Så gav vi oss då på den första av Naschys 583 miljoner varulvsfilmer och det var väl på tiden? Det denna gamla skräckfilm saknar i blodigt våld och sex kompenserar den med en mysig euro horror-stämning. Filmen är väldigt vacker med en skön murrig ton och varma färger. Ibland övergår den fina ljussättningen till rena rama pajigheterna som t ex när Naschy förvandlas till varulv och man uppenbarligen under förloppet tänder lampor med olika slags ljus i hans nylle. Under denna transformation begagnar man sig även av den klassiska vaselininsmetade "linsen", d v s någon form av genomskinlig platta (en glasskiva?) nedkletad med vaselin el dyl som någon ostadigt håller framför kameralinsen. Classic!

Vaselin!
 
Mer pajigheter: Givetvis underblåser man stereotypen om romer som tjuvar då -SPOILER ALERT- ett berusat zigenarpar råkar släppa lös den första varulven då de är i färd med "typisk" romsk gravplunding. Senare i filmen dyker även en slags draculatyp upp som är i fjolligaste laget då han dansar omkring med sin stora mantel som är förstärkt med pinnar i sidorna så den ska kunna bredas ut som vingar.

Speedad varulv.
 
Denna vackra film med sin murrighet och gamla kryptor, tillsammans med en lagom dos oavsiktliga fånerier utgör en charmig helhet som kan ses som en mysig matiné.

BETYG: 4/7 Väldigt ofarlig skräckfilm som istället inger en myspysig murrig känsla.

Svartkonst!

Male bondage.

Murrig miljö.

Intressant frilla.

Kolsyreis.

Fjolligt viftande med mantel.
 
Tysk trailer - för att allt blir bättre på tyska!
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar