What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

onsdag 30 oktober 2013

BIRTH OF THE LIVING DEAD (2013) USA, 76 minuter. Regi: Rob Kuhns.

 
 
Skapandet av en genre

George har filmbranschens största glasögon.
 
Dokumentär som berättar om tillkomsten av hela zombiegenrens moder: "Night of the Living Dead".

Illustrativa animationer.
 
För oss som älskar George A. Romeros banbrytande gamla zombiefilmer var att se denna dokumentär givetvis ett måste. Som fan har man ju en tendens att vilja överkonsumera information om objekten för ens dyrkan och vi har ju redan sett och läst en del om tillblivelsen av denna film men det är ändå roligt och spännande att höra Romero själv berätta om de primitiva och ibland dråpliga förhållanden man arbetade under.

Romeros lilla produktionsbolag gick all in och tjackade en fet 35mm-kamera. Hellz yeah!
 
Kuhns vill placera filmen i ett rättvist politiskt perspektiv och gör detta genom att presentera rådande raspolitik och situationen i Vietnam. Problemet är bara att, även om de ämnena är intressanta, så flyttas alltför mycket fokus från huvudämnet. Vi förstår dilemmat här då perspektivet är relevant men det känns ändå lite distraherande.

Barn tittar på tarmätande zombier i skolan.
 
Förutom några smärre tekniska tillkortakommanden är det ändå en lagom avvägning mellan talking heads, stillbilder, nyhetsbilder och cartooniga animationer som för berättelsen framåt. Gulligt och en smula talande för tiden vi lever i är inslaget där en liten klass barn, i 10-12-årsåldern, går på zombielektion och får titta på den gamla filmen. Tänk att amerikanska barn får se film med inälvsätande och nakenhet på bästa skoltid! Rektorn som har okejat det borde snabbt halas iväg av en uppretad moralkåt lynchmob med facklor och brännas levande för att ha utsatt de väna barnen får något så korrumperande. Märkligt nog verkade barnen tycka lektionen vara rolig och lärorik...

BETYG: 4/7 Kanske inte världens bästa dokumentär rent tekniskt och berättarmässigt men rolig och absolut nödvändig för oss hängivna fans.

Läraren i sin strikta och auktoritära klädsel.

Dagens ungdom - framtidens hopp.

Oops. Elvis skjorta har förvandlats till ett vitt energifält.

En ung (och snygg) Roger Ebert kunde till en början inte greppa "Night of the Living Dead":s storhet men fick senare göra en pudel.

Som en liten bonus får vi en glad Bill Hinzman. R.I.P.
 
Trailer
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar