What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

måndag 21 juli 2014

LINSANITY (2013) USA, 89 minuter. Regi: Evan Leong.Välkommen till Lakers..?

I begynnelsen...

Den här dokumentären berättar om Jeremy Lins långa uppförsbacke till amerikanska proffsbasketligan NBA. Att Lin hade talang spelade mindre roll då fördomar mot spelare med asiatisk bakgrund visade sig vara största hindret.

Letterman illustrerar Linsanity-hajpen...

Eftersom Udda Film-redaktionen är svurna Los Angeles Lakers-fans var detta ett ypperligt tillfälle att plocka fram den här dokumentären som legat på hyllan ett tag. Jeremy Lin blev nämligen klar för Lakers häromveckan. Det var med viss skepsis och visst missnöje vi mottog nyheten då grunden för denna dokumentär - Lins vansinniga succé med New York Knicks - verkar vara något av ett one hit wonder. Dokumentären slutar vid Lins övergång från Knicks till Houston Rockets där han sedan levde en ganska undanskymd tillvaro och inte levde upp till hajpen. Eftersom vi inte har följt fjollorna från Texas närmare vet vi förstås inte hur Lin matchades och hur detta påverkade hans spel men förmodligen fick han inte chansen att komma till sin rätt. Vi får i alla fall hoppas det och förhoppningsvis kan han blomstra i vårt numera högst mediokra lag

...på följande vis.

Nog om det! Filmen då? Jodå, en ganska trevlig dokumentär med den klassiska storyn om underdogens väg till succé. Vi gillar att att det faktiskt är ett rätt närgånget porträtt där Lin generöst berättar om sina tankar i de mörka stunderna såväl som i de ljusa. Vi hade faktiskt väntat oss mer av en typisk flashig amerikansk sportdokumentär och visst finns det vissa element av det med montagen från succén med New York och det faktum att det är en hollywoodsk törnrosahistoria. Vi blir dock rörda över grabbens välförtjänta revansch och välkomnar honom nu skamset till Lakers.

BETYG: 4/7 Ovanligt intimt porträtt för att vara en amerikansk sportdokumentär.

Ja tyvärr - mycket sånt här dravel då Lin är djupt troende. Filmpostern ger en fingervisning.

Highschool-mästare.

Lin har mötts av många rasistiska fördomar. Frågan är dock om inte vi också är rasistiska när vi hävdar att kineser älskar kitschiga saker som denna hemmafontän Lin just köpt.

Nej Jeremy, det är inte coolt att ha en sådan här snuttefilt.

Lin gör NBA-debut i hemstadens proffslag Warriors.

Lakers-fans går man ur huse för att spy när vi ser denne man som ledde vårt lag till sämsta säsongen någonsin sedan flytten till Los Angeles. Han avgick nyligen och det blir väl lokal helgdag till minnet av det.

Linsanity är ett faktum.

Nog för att Lin har mött Gud, men här möter han en högst påtaglig gud.

Ordlekarna haglade!

Hajpen är total när Lin i toppform ska möta världens bästa basketspelare i ett då fortfarande bra Lakers.

Mayweather plockar fram raskortet och framstår som en rasistisk missunnsam tönt.

Välkommen till Tinseltown Jeremy. Vi hoppas på det bästa.

TrailerInga kommentarer:

Skicka en kommentar