What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

fredag 4 juli 2014

BERT STERN: ORIGINAL MADMAN (2011) USA, 88 minuter. Regi: Shannah Laumeister.Slumpens hjälte

Motvilligt objekt och glad amatörfilmare.

Dokumentärfilmaren Shannah Laumeister får möjligheten att göra ett intimt porträtt av den legendariske fotografen Bert Stern genom sin nära relation till honom. Som så många andra fotografer föredrar Stern att vara bakom kameran men här blottar han sig i ett närgånget möte

Låt inte några gryn komma i vägen för en bra story!

Stern var vad man skulle kunna kalla en välsignad person som mer eller mindre snubblade in i sitt yrke och skapande och därmed bildade skola för generationer av fotografer. Det är både glädjande och irriterande hur lätt vissa personer kan ramla in i en roll som stilbildande ikoner. Utan någon kunskap eller ibland ens ett grundintresse placeras dessa personer i situationer som låser upp deras genialitet. Bert Stern är ett lysande exempel. Som så många andra gelikar fördärvade han även sin gåva med droger vilket kastade honom i den klassiska avgrunden med förlorad familj, rikedom och jobb. Han kom dock tillbaka.

Märkligt hur ett geni ofta känner ett annat.

Med ett sådant livsöde blir det automatiskt en intressant dokumentär, särskilt om man är intresserad av fotografi eller kreativitet. Laumeister är dock inte begåvad med samma slumpartade talang som sitt objekt då hennes försök att göra film resulterar i ett riktigt amatöristiskt verk. Detta är nämligen en pixel peepers* värsta mardröm med stora delar av intervjusegmenten ur fokus, med usel exponering och delvis dåligt ljud. Det blir som sagt ändå en rätt intressant film då hon hade exklusiv tillgång till Stern.

BETYG: 4/7 Här är det objektet och inte filmmakaren som räddar filmen.

Sterns första gig. Himlen bara råkade vara spektakulär den dagen...

Ikonisk reklambild.

Stern provade på filmskapande med musikfilmen "Jazz on a Summer's Day" och råkade av ren okunskap skapa stilbildande filmfotot. Damn!

En rätt känd aktris i rätt ikonisk bildserie.

Ljussättning på mediegymnasiets första dag.

Var det Sterns vänskap till Kubrick som föranledde en senare vråltripp à la "2001: A Space Odyssey"?

Comeback-boken. Enkelt och genialt.

Trailer

*Anal fotointresserad person som ställer perfektionistiska krav på bildkvalité och har för vana att detaljstudera bilders tekniska kvalitéInga kommentarer:

Skicka en kommentar