What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

fredag 12 september 2014

BATTLE COMPANY KORENGAL (2014) USA/Italien/Afghanistan, 84 minuter. Regi: Sebastian Junger.Nu närmar vi oss

"Rengör du inte linsen omedelbart riktar jag den här puffran mot dig, fotografjävel."

I den här dokumentären återvänder vi till soldaterna i Restrepo-posteringen i Afghanistan och denna gång lär vi känna dem lite närmare.

Restrepo-posteringen må vara ett rövhål men fin utsikt har de i alla fall.

Sådär ja! I den här uppföljaren till (Restrepo (2010)) får vi faktiskt det vi efterlyste i förra recensionen. Ett närmare band till soldaterna skapas i filmen och vi får ta del av deras tankar och känslor runt situationen de befinner sig i. På detta vis blir kontexten man vill placera dem i mer överflödig och de unga grabbarna hamnar själva i fokus. Det lite ytliga porträttet i förra filmen transformeras här till ett mer engagerande sådant.

Ursäkta, men Jones måste ha en utvecklingsstörd morsa som alltid velat att han ska ägna sitt liv åt armén.

Givetvis får man höra, vad kan tyckas, ganska klichéartade utsagor om adrenalinkicken vid eldstrid och hur de där hemma aldrig kan förstå gemenskapen med mera. Vi hör detta i de flesta intervjuer med soldater från olika krig och vi ifrågasätter inte att känslan från ett krig är lika evig som tyvärr alla dessa krig är. Priset för denna kick och gemenskap är dock alldeles för högt. Det är otroligt sorgligt att människan aldrig kan lära sig att gå vidare. Äckligast är de cyniska makthavare som utnyttjar dessa äventyrslystna unga människor som utbytbara brickor i detta dödsspel. Det är dock inte de svinen denna film handlar om utan om grabbarna med kulorna vinande runt öronen och tankarna de har.

BETYG: 5/7 Okej, vi kompenserar lite för det låga betyget på föregångaren men denna uppföljare har det vi saknade i den förra.

Dags för ännu en riskabel patrullering. Pepp med lite N.E.R.D.

En ganska övergiven och "pittoresk" by.

Ett par snygga bybor.

Vi på Udda Film har aldrig någonsin sett en så pedagogisk uppvisning i vapenhantering.

Äntligen har Restrepo fått en generator så grabbarna kan få lite livsviktig el.

Det här bekanta fejset dyker upp...

Manligt umgänge.

God lycka, tillgivenhet och sex i en och samma rörelse.

TrailerInga kommentarer:

Skicka en kommentar