What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

fredag 19 september 2014

THE WITNESS (1993) USA, 18 minuter. Regi: Chris Gerolmo.När blickar kan döma

De där SS-uniformerna ser inte riktigt ut att sitta perfekt. Kinakopior?

Gary Sinise spelar en SS-lägervakt som varje dag forslar fångar till gaskammaren. Denna makabra syssla skulle vara enbart en långtråkig sådan om det inte vore för den stirrande lille pojkfången (Elijah Wood).

Gary Sinise som SS-man med snällt utseende.

Gary Sinise kan tyckas lite malplacé i rollen som SS-man då han har ett ganska harmlöst utseende. Han försöker kompensera för det med några välriktade sparkar mot fångarna han vallar mot döden. Dessa kommer förstås egentligen av karaktärens irritation över pojken som varje dag står och stirrar på honom när han passerar barnfångarnas inhägnad på väg till gaskammaren.

Eller..?!

Vad som utvecklar sig i den här kortfilmen är ganska förutsägbart och därmed lyckas man inte väcka Udda Film-redaktionens empati trots att man gratisåker på förintelsen som borde garantera tårar. Vi kanske är lite väl cyniska, men vi gillar att bli överraskade så -SPOILER ALERT- att SS-mannen bokstavligen kväver sitt samvete med att till slut döda pojken är något vi i filmens början förväntar oss att han borde göra och att en annan pojke med förebrående ögon tar hans plats känns ju som en logisk sensmoral för filmen. Som sagt - förutsägbart.

BETYG: 3/7 Vi är lite schysta med detta betyg då vi gärna vill premiera kortfilmen som medium.

Vad vill du Frodo?

Inte crystal meth precis.

Frodo stirrar förebrående.

"För FA-AAN Frodo!!! Ge dig nu!!!"

Inget videoklipp denna gång.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar