What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

måndag 15 september 2014

I WAS A GOD IN BOSNIA (2010) Italien, 80 minuter. Regi: Erion Kadilli.En krigsförbrytares bekännelser?

Förmodligen förtjänade han det.

Roberto Delle Fave levde ett miserabelt liv hemma i Italien och bestämde sig för att som journalist lämna allt och bege sig till Jugoslavien. Det dröjde inte länge innan han bytte kameran mot en k-pist och befann sig i situationer där han begick avskyvärda krigsförbrytelser. Detta är hans bekännelse.

Släpp mörkret lös!

Det här låter väl som en spännande inblick i själens mörker? Ja det tyckte vi också och gav oss på detta usla YouTube-klipp. Ja, vi snackar främst om kvalitén på klippet som är riktigt lågupplöst och osynkat med ljudet. Tyvärr är inte dessa de enda störande faktorerna utan värst är den inkompetente imbecille som översatt och undertextat filmen. Man kan tro att denne var stenad på hasch då det ibland spottades fram ett tiotal meningar utan att en textremsa dök upp. Texten som faktiskt poppade upp med jämna mellanrum var milt sagt hackig och på ganska usel engelska. Ja, man talar alltså italienska i denna dokumentär och det är vi inte så superhaja på här på Udda Film, även om vi förstod ett och annat "cazzo" som inte översattes.

Inte helt fräscht att sitta och käka cordon bleu när dessa bilder dyker upp.

Om man ska försöka förbise alla dessa förstörande element, där vi av naturliga skäl missar en del relevant information, tolkar vi ändå detta som en ganska amatörmässig dokumentär där regissören har låtit Delle Fave ägna sig fritt åt sitt historieberättande utan att försöka styra in honom på adekvata frågor. Vidare har det slängts in en del mindre relevanta klipp i usel hemvideokvalité för att öka autenticiteten på filmen. Visst de flesta är tagna av folk mitt i konflikten men de tillför inget speciellt till vad som sägs. Ett typiskt kill-your-darlings-moment är i slutet där huvudpersonen leker med sina ormar. Vad tillför detta? Kan det vara så infantilt att han är ett större äckel bara för att han kelar med ormar? Det vet vi inte om regissören tänkte men det är i vilket fall överflödigt.

BETYG: 1/7 Ja tyvärr sänker omständigheterna vad som skulle kunna ha varit ett riktigt intressant porträtt. Förmodligen skulle betyget genast höjas om man fick en adekvat översättning, men som det är nu är det bedrövligt.

Arkan är en kille vår huvudperson beundrar.

Nyanser, nyanser...

Charmig kille.

Den söta ormen lockar fram en varmare sida av Roberto.

Trailer

Hela filmen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar