What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

torsdag 19 februari 2015

IN THE ENCIRCLEMENT (2012) Ryssland, 18 minuter. Regi: Karen Shakhnazarov.Antiklimatski

Ikonisk inledning.

Sommaren 1944 omringar ryssarna tyskarnas 53:e armé vid Vitebsk och i de bittra striderna träffas tankföraren Naydenovs (Aleksey Vertkov) T34:a av bomberna från en tysk Stuka. Endast Naydenov och tankens skytt överlever men de råkar befinna sig bakom tyskarnas linjer, vilket gör dem omringade av omringade tyskar.

Gamla trotjänare.

Ryssarna har det bra med en uppsjö gamla T34:or man kan slänga in i krigsfilmer så ofta kan man få till en schyst autentisk look och slippa ta till en massa fula CGI-animationer. Nu finns ju exempel på motsatsen som i pekoralet "Stalingrad" (2013) men nu är det ju den här kortfilmen vi fokuserar på och här har man lyckats skapa en genuin och klassisk rysk krigsfilmskänsla. Eftersom vi inte har någon information om filmen kan vi bara gissa att detta är något slags testprojekt inför den storslagna  "White Tiger" (2012) eftersom regissören och huvudpersonen är de samma. Detta förklarar då förstås varför filmen är så snygg.

1-0 till Luftwaffe.

Vad synd då att upplösningen på filmen blir ett gigantiskt "Jahaaa..okej???" Vad i hela helvetesfriden ville filmskaparna säga med denna film? -SPOILER ALERT- Till att börja med visar sig huvudpersonen vara ett riktigt asshole så tittarnas sympati lär han inte få och sedan när man förväntar sig att poängen ska komma i slutscenen händer inte ett skit. Naydenov krälar sig fram på ett slagfält och tillkännager sig för sina landsmän på andra sidan ängen. Han möts av misstänksamhet och en ryss skickas fram för att kolla upp honom. Slut. Så någon "White Tiger" (2012) är detta verkligen inte. Synd, då looken var så schyst.

BETYG: 2/7 Meningslös film som få poäng för sitt utseende.

"Det är bara ett köttsår".

Wehrmacht smyger omkring i skogen.

Synkroniserad dans på skogsängen.

Naydenov klämmer uppenbarligen på en brakskit samtidigt som en tysk soldat ber till Allah i bakgrunden.

Inget videoklipp denna gång.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar