What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 10 januari 2016

BLACK CAESAR (1973) USA, 94 minuter. Regi: Larry Cohen.Et tu Fred Williamson?

Hur tjänar ynglingen egentligen sina pengar?

Den unge kriminelle slyngeln Tommy Gibbs (Omer Jeffrey) råkar i trubbel när han ska överlämna mutpengar till konstapel McKinney (Art Lund). Eftersom det fattas pengar får Tommy skulden och McKinney bryter hans ben. Tommy (Fred Williamson) växer upp med ett brinnande begär att ge igen på hela det vita samhället och det gör han - fortfarande via den kriminella vägen.

HATET!

Vi var inte så sugna på att ge oss i kast med någon oprövad C-film denna dag så vi plockade ner ett dammigt exemplar av en klassiker från Udda Filmhyllan. "Black Caesar" är ju lite Fred "The Hammer" Williamsons flaggskepp och det var verkligen länge sedan hög tid att ta sig an denna rulle.

A.C.A.B.

Även om vi får avnjuta James Browns funkiga soundtrack kastas vi in i 50-talet i handlingen för att senare flyttas fram till mitten av 60-talet. Frukta dock ej! Allt är super-70 ändå. Funk, feta polisonger och en väldigt stiligt klädd Williamson. -SPOILER ALERT- Det är ett gäng klassiska trådar som följs i filmen: Lille slyngelskurkens resa till den kriminella toppen och sedan fall samt den förnedrade svarte mannens resning mot "the man" med den slutliga hämnden. Gibbs är ju en dålig människa så enligt moralens alla regler måste han ju straffas för detta i slutändan men samtidigt hejar naturligtvis publiken på att han ska få sin hämnd på de vita äcklena som hånat honom. Detta borde ge en lagom komplex karaktär för att det ska bli intressant men ska sanningen fram är det inte superexalterande och Williamsons skådespeleri brister i vissa avseenden.

Pasta är gott och hör sen!

Det är ändå en lagom underhållande blaxploitation-rulle och huvudena på Udda Filmredaktionen nickar uppskattande i takt med det funkiga soundtracket.

BETYG: 3/7 Inte den coolaste blaxploitation-rullen direkt men ändå helt okej i genren.

Försäljning av gigantiska mikrofonskydd.

He a flyyy dude.

Sharp dressed.

Reverend Rufus. Ej släkt med Rufus pappa*.

Legendarisk arena i bakgrunden.

Boy is his face red!

En man som tar vad han vill ha. Vi andra säger "våldtäkt".

Vit advokatfru erbjuder sin vagina.

"Där är dörren, HORA."

Det fula barnet känner av den ironiska ömheten whitey bjuder på.

"Det är lugnt gubben. Jag har redan glömt den där våldtäkten."

Reklamen var coolare förr. Smoke it yo.

"Rullar det nån bra film på Times Square ikväll?"

Rasismen är fulländad med både blackface OCH redface.

*Älskad Möllerkaraktär: Henrik Möller Special.htmlInga kommentarer:

Skicka en kommentar