What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

onsdag 13 april 2016

ROCK PROPHECIES (2009) USA, 79 minuter. Regi; John Chester.Rockfotograf med en mission

Stevie Ray Vaughns bortgång triggar Knights mission.

Robert M. Knight har varit i branschen länge och fotograferat de största rocklegenderna. När hans vän, och tillika gitarristikon, Stevie Ray Vaughn dör får han en förnimmelse om att Stevie framöver kommer ge sig tillkänna på ett hörbart vis. Robert bestämmer sig då för att ge sig på jakt efter nästa stora bluesrockfenomen.

Robert smyger i kulisserna.

På Udda Film-redaktionen låg en atmosfär av förväntan i luften innan vi satte oss ner i den sönderfisna soffan för att kolla in den här dokumentären. Intresset för både foto och rockmusik är ju ordentligt etablerat på redaktionen så den här filmen verkade ytterst lovande.

Internetporr? Nästan. Knights samlade verk.

Vi ska väl direkt säga att som dokumentär är detta inget mästerverk och ibland flyttas fokus (icke avsedd ordvits där) från huvudsubjektet, så det kan bli lite spretigt. Man blir ju  t ex mer berörd av den talangfulle Tyler Dow Bryant och hans potential att gå hur långt som helst. Man skulle kunna vända på det hela och påstå att alla musiklegender som tar plats i filmen och placerar Knight i skuggan ger en bra bild av vad för slags människa huvudpersonen är som verkar ha en slags hangaround-personlighet. Vi får från början veta att Knight blir dissad av sitt kompisgäng för att han är den ende som inte har en konstnärlig talang. Han löser detta genom att börja fotografera vilket också blir hans väg in i musikbranschen. Han är även den typ av fotograf som bryter oskrivna regler då han ställer sig mitt på scenen för att plåta rockstjärnorna och på så vis hamnar i rampljuset. En sorglig narcissism.

Unga pöjkar som blev hyfsat stora.

De positiva bieffekterna av hans vilja att "vara med" är förstås hans engagemang i nya talangfulla artister vilka han kan hjälpa fram med alla kontakter han har. På så vis har han även möjlighet att bli den förste som fick de där exklusiva bilderna av artister innan de blev kända. Win-win!

Spoling som blev en av de största.

Trots dokumentärens spretiga karaktär gillade vi förstås den ändå då vi är lättflirtade när det handlar om bakom-scenerna-material relaterat till rockhistorien. Till och med den legendariska rockfotografen Jim Marshall dyker upp och drar några klassiska svordomsramsor.

BETYG:5/7 Svag femma. Det höga betyget är mer en indikation på rock- och fotointresset på redaktionen än de dokumentära kvalitéerna.

På besök i Jeff Becks blygsamma lantvilla.

Engelska rockstjärnor (inkl. gitarrlegender) älskar rustik stil.

Gitarrporr.

Robban släpar med sig Slash till skolan denne hatade.

Steve Vai spelar gura.

Ett par Def Leppard-fans...

"Vad är det för jävla gubbe på scen?"
    "Ja, vem fan är han bredvid fotografen?"

Rob fingrar på Rick Nielsens miljondollarsgitarr.

Har Robert funnit sin heliga graal?

Grabben har vad som krävs. Vissa är gifta med berlinmuren andra sover med gitarrer.

Unge Tyler introduceras för hälsosamma förebilder.

Musikkritiker skulle avråda Tyler från att influeras av denne herre. Karln kan dock lira.

Robert med sin mor som är förlorad i ett sorgligt alzheimerstöcken.

Snacka om "spårvagn genom ljuva livet" med denna slutdestination!*

Jim sitter och är obscen...

...eller talar om sin ikoniska bild av Johnny Cash.

Robert impas av ytterligare en superikonisk bild Jim har tagit.

På besök hos Jimi Hendrix syrra gottar sig Robert åt Jimis fina garderob.

Måste vara något av en våt dröm som går i uppfyllelse för Robert.

De där damerna till höger ser ut som typiska fotointresserade tjejer.

Trailer

Bonusgitarrporr.

Robert möter legenden Jim Marshall.

*You're welcome RFSL.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar