What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

lördag 1 april 2017

HERCULES (1983) Italien/USA, 100 minuter. Regi: Luigi Cozzi.Hulken sänker Atlantis

I begynnelsen fanns bara kaos - och Anthony La Pennas teatrala berättarröst.

De gamla gudarna förströr sig med skojiga maktspel på jorden och introducerar den starkaste spelpjäsen av dem alla: Hercules (Lou Ferrigno)! Ska han lyckas rädda världen från kung Minos (William Berger) och Adrianas (Sybil Danning) maktlystnad och samtidigt rädda den fagra Cassiopea (Ingrid Anderson) ur dödens käftar?

Pandoras...kruka..? Eller är det LSD-versionen av Dödsstjärnan?

Kluckande når snabbt ett crescendo när vi öppnar portarna på kalkonfarmen och släpper ut den här episka rullen. Endast i dåtida Italien kunde man göra familjeäventyr på detta fantastiska sätt. Luigi Cozzi har samlat ihop en riktigt schyst exploitation-ensemble med TV-hulken Lou Ferrigno i spetsen. Ja, det verkar nästan som om han lånat in halva skådisbesättningen från "The Seven Magnificent Gladiators", ett annat episkt mästerverk.

Far out man...

Efter en lång skapelseberättelse som skulle få vilken högerkristen kreationist att spy upp mjälten av hat får vi bevittna den mäktige Hercules ankomst till jordelivet. Vi bombarderas samtidigt med fantastiska specialeffekter och smakfulla kostymer. Bäst är nog gestaltningen av Zeus: Claudio Cassinelli i tomteskägg... Då det är en italiensk familjefilm är givetvis damernas utstyrslar generösa med "ventilationen" och deras yppiga former kikar fram för alla heterosexuella vita cis-familjefäder att beskåda. Strategiska snäckskal döljer dock sådant som skulle kunna korrumpera amerikanska medborgares ömtåliga sinnen. Och Sybil Danning nitar ingen med sina behag i denna rulle. Om kvinnlig fägring skulle tråka ut er finns alltid Hulk...förlåt, Ferrignos inoljade muskler att vila ögonen på.

Jultomtens okända gay-brorsa.

Nu är det inte bara en fluktfest för den manliga blicken utan även ett episkt äventyr med rafflande action. Hercules kastar björnar, stockar och lättklädda män omkring sig som vore de vantar. Gudarna slänger in robotmonster som skjuter laser på vår hjälte och i ett "bergmanskt" ögonblick möter han även färjekarlen vid floden Styx.

Beskåda! Hercules - komplett med hudfärgad gosstrosa.

Visst låter det som en klockren fullpoängare detta? Det må hända, men riktigt så kul är det inte. Det är klart underhållande och WTF-ögonblicken avlöser varandra men vi nöjer oss ändå med:

BETYG: 5/7 Knapp femma dessutom. Vi hade gärna sett fler björnögonblick, mer homoerotik och hud i största allmänhet.

Någon slags snowballing-orm går till attack.

Självklart får Hulk...förlåt - Lou - springa i slowmotion.

En stjärnbild blir till på ett minst sagt episkt vis.

Lantbrukaren Hercules skippar oxar och även mer funktionella plogar.

"WHAAAT!?!?!?"😆

En meccano-fluga går till attack.

Lou musklar sig.

Alla kungar med självaktning har förstås en weasel vid sin sida.

Nej Lou, man behöver inte göra så övertydliga gester på bögklubbarna. Det räcker med att ha en snusnäsduk i rätt bakficka och passande färg.

Bländande specialeffekter!

Oops! En upskirt på Hulken.

VVitch?

Man kunde tro att häxor skulle ha vett att stå över all fåfänga...

...men...

...icke då.

"The Garden of Eden" ser rätt fabulous ut.

Ånej! Inte ett meccano-monster till.

De går på bron till Helvetet. Vad försöker filmmakarna egentligen säga..?😈

Jaha ja! Det kunde man ge sig fan på. Fantomen ÄR Satan!

"Jag är Döööden."

Charon glider fram på Styx ovanligt kolsyreisfyllda vatten.

Så går när man lattjar med pillen för mycket unge Hercules!

Vem sa att film inte är politisk? "The King of Africa" framburen av sina honkey-slavar.

NU känner vi igen dig Hulk!

Det var då själva fan vad Skynet har spottat fram nya modeller.

Nånting för alla flator där ute.

Sybil blir alldeles svettig om tvillingarna när folk far illa.

Det där svärdet är vad man skulle kunna kalla "flaming"...

Tur att klänningen är så ventilerad i fågel Fenix snorheta lya.

Hoppsan! Ett klädbyte på språng tydligen.

Trailer, komplett med lasersvärdljudeffekt!

Den klassiska scenen där Hercules rålackar på en björn.2 kommentarer:

  1. Hade en Luigi Cozzi/Lou Ferrigno-kväll med Robin för några veckor sedan där vi såg den här, uppföljaren och Sinbad of the Seven Seas samt Scorpion King 4. Kvällen var minst sagt en hit. Seven Magnificent Gladiators spelades för övrigt in samtidigt som den här för att spara pengar i sann Cannon-anda, därför är det många skådespelare som har roller i båda filmer.

    SvaraRadera
  2. Yep, italienarna vet hur man gör kostnadseffektiv film. Av din kommentar att döma lär du känna igen kommande recensioner... ;-)

    SvaraRadera