What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

fredag 21 juli 2017

FPS: FIRST PERSON SHOOTER (2014) Tyskland, 79 minuter. Regi: Andreas Leutzelschwab.Game on!

Som om någon någonsin valt annat än rött.

Ett virus har fått världen att ruttna och för att komma till problemets källa samt hitta din fru slängs du in, iklädd svart hockeymask, på ett till synes övergivet sjukhus. Du bör vara uppmärksam på diverse tillhyggen att plocka upp då det snabbt kan bli läge att försvara sig.

Mysig inledningsgrafik och här har man dessutom slängt in en snygg Ahnuld*-imitation.

Filmtiteln är en icke så subtil ledtråd till vad du har att förvänta dig av denna rulle. Det är helt enkelt inget snack om saken. Det är ungefär som att titta på när någon spelar ett gammalt FPS-spel. Hur tråkigt som helst, eller hur? Faktum är att det är rätt kul. Vi är verkligen inga gamers här på Udda Film och det var cirka 167 år sedan vi roade oss med spel som "Blood II", "Resident Evil" eller "Return to Castle Wolfenstein". Lyckligtvis för oss verkar det vara just dessa och liknande spel man refererar till i denna film, så igenkänningsfaktorn är hög.

"Du".

Detta är verkligen ett finurligt sätt att på billigaste möjliga vis gör en rätt kul film. Det är dock välgjort och man har visat ett gott öga för detaljer. Det hade varit så enkelt att faktiskt låta en kamera sitta på en person som håller i diverse vapen och rör sig omkring på sjukhuset men man har istället lagt in personen med green screen för att få den äkta spelkänslan. Även röstpåläggen är lysande. Huvudpersonen har en klassisk psycho-Johnny Cash-röst som vi känner igen någonstans ifrån (kanske "Blood II"?) men det är inte den vi snackar om i första hand. Huvudpersonen stöter i början på en läkare som har en väldigt uppenbart pålagd röst - precis som det brukade låta i de gamla spelen, så detaljer som dessa förhöjer definitivt känslan. Likaså när man plockar upp vapen eller när huvudpersonen hittar ledtrådar och "filmsnuttar" drar igång.

Så jävla "Resident Evil"!😤

Extra krydda är introt med sin gamla 8-bitarsgrafik (tror vi...) som får oss att nostalgiskt minnas tillbaka till tidiga nintendo- och även VIC64-stunder (Yes, det finns näst intill mumifierade redaktionsmedlemmar på Udda Film!) En skaplig goof däremot, just apropå 8-bitarsgrafik, är när huvudpersonen plockar upp en slags gatling-kulspruta och sprejar en zombie med denna. Vi ser tydligt hur ammunitionsmätaren går från 333 till 99 på ett par sekunder. Sedan, för att göra det lätt för sig, har man övergått från spelfilm till 8-bitarsgrafik med en grafikkorts-glitch som ursäkt för att huvudpersonen ska kunna slakta mängder av zombier på en gång. Grejen är bara den att det plockas aldrig upp någon ny ammunition så helt plötsligt räcker de där 99 skotten till en evighet av kulsprutespejande. Inte asbra.

Ta din green screen-hammare och gå.

Det här lär knappast bli någon ny skräcksubgenre som exempelvis found footage-trenden men som engångsföreteelse är den kul. Man bör dock ha någon slags bekantskap med gamla FPS-spel om man ska tycka det här är roligt.

BETYG: 4/7 Klart underhållande och en välgjord hyllning till retroskjutarspel.

Lingonveckan tydligen.

De där jävla mördarclownerna.

"Fuck you mördarclown!"

Extremt söt läkarzombie.

Märkligt selektiv pryl som tydligen inte alls reagerar på ruttnande lik som INTE är zombier.

En filur går till attack.

Det var god tillgång till taggtråd på detta sjukhus.

Klart stökigt kök. Hallå Hälsovårdsmyndigheten???

Locations, locations, locations! (Och green screen)

Fler söta filurer.**

Såja, spreja zombien full med bly.

Bara 99 skott kvar...äsch det räcker!

När man ska spreja dussintals 8-bitarszombier.

Ser ut som Jason Vorhees och Leatherface kärleksbarn.

Teaser

Trailer där tyskarna har lite svårt med engelska vokaler.

*Ja, Arnold Schwarzenegger...
**Vi menar faktiskt det - på riktigt!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar