What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

lördag 19 maj 2018

THE GREEN GOBLIN'S LAST STAND (1992) USA, 51 minuter. Regi: Dan Poole.Den bästa Marvel-filmen

Inga pengar till säkerhetsåtgärder? Skit i det!

Peter Parker (Dan Poole) har sina vardagliga bekymmer med att få tid för sin flickvän Gwen (Allison Adams) som till sitt förtret alltid får stå tillbaka för Peters eviga plåtande av Spider-Man. Vardagliga bekymmer förvandlas dock till grava problem när plötsligt Norman Osborn (James Kinstle) tycks vara släppt från mentalsjukhuset. Väl ute i friheten förvandlas nämligen Norman snart till sitt alter ego The Green Goblin!

När man inte har råd med cab får man åka på taket om man vill ha frisk luft.

Hur kommer det sig att ju lägre budget man har desto bättre blir dessa Marvel-filmer? Självklart är det en retorisk fråga då det inte har med ekonomi att göra utan om kärlek och passion. Spindelmannenentusiasten* Dan Poole hade en önskan att omsätta sin favoritserie till rörliga bilder och hade knåpat ihop en del små actionladdade klipp men när det började snackas om att hollywood faktiskt skulle göra en "riktig" storproduktion med hans hjälte i fokus kände Poole att han absolut ville vara del av den. Så tanken han hade var att göra en ordentlig showreel att visa upp. Denna transformerades dock till en adaption av en av Pooles favorithistorier rörande superhjälten.

Peter Parker med någon slags slak Tintin-frilla.

Med små eller inga medel alls men däremot en smittande entusiasm och passion samlade han resurser i form av de flesta han kände till minst sagt kostnadseffektiva lösningar på rekvisita- och effektproblem. Han riskerade liv och lem genom att svinga sig på husfasader utan skyddsnät (no pun...) och sköt allt på VHS. Resultatet är minst sagt imponerande och klart mer underhållande än någon mångmiljonbudget-cartoon storfinansen spottar ut. Hatten av!

BETYG: 5/7 Stark femma dessutom. Ser man bortom det fantastiska arbetet och den underbara fan-glöden är det kanske inte världens bästa film men dock ett skolexempel på vad för storverk man kan åstadkomma på ren vilja. Kudos! Guldstjärna till det käcka 80-tals-soundtracket av okänt ursprung.

Acting deluxe av James Kinstle.

Här börjar överspelet faktiskt bli adekvat när Norman Osborn spårar och glider in i Green Goblin-psykos.

Det är något väldigt läckert över denna bild.

Detta är säkert en fetisch i Tyskland.

The Green Goblin ser ut att just ha kollat sitt bankkonto.

Säkerhet schmäkerhet...

Dan Poole har verkligen nejlat** Spindelns rörelsemönster.

"Säkerhet? Men va fan, ser ni inte repet jag håller i???"

Spindelmannen gillar att sitta på huk.

In-camera-effekt!!! Det var bättre förr.

"Y U do dis, Green Goblin?"

Ingen spindel utan nät.

GG (inte Allin...) susar omkring på sin fräna svävare.

Spindeln ser klart stökig ut.

Inte en trailer för filmen alls utan Dan Pooles Spider-Man-showreel.

Hela våfflan.

En bild på Spodermen - bara för att!

*Ja vi gillar att säga "Spindelmannen" istället...stäm oss då!
**Vi önskar att vi var först med denna försvenskning men tyvärr.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar