What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

måndag 28 maj 2018

LA BANDA DEL TRUCIDO (1974) Italien, 95 minuter. Regi: Stelvio Massi.Spretigt i Rom

Här har vi honom, Fulci-lookaliken Mario Brega. "LOL. Vi ger honom en fånig Hanna-Barbera-röst!"

När polischefen i Rom stryker med i en eldstrid sätter kommissarie Ghini (Luc Merenda) in alla resurser för att hitta de skyldiga. Den charmige gangstern Trashy (Tomas Milian) tycks vara involverad på något sätt men snart dyker även betydligt fulare fiskar upp.

Det är "kul" att äta marmelad när man svävar i fara.

Udda Film beger sig tillbaka in på tryggt område med en poliziottescho-våffla som både har välbekanta fejs i rollistan och ett mysigt 70-tals-Rom som skådeplats. Vad skulle någonsin kunna gå fel? Tja...Det involverar det vedervärdiga H-ordet. Massi tyckte tydligen inte att de sedvanliga snuthjältarnas örfilande av buset var tillräckligt kul så han var tvungen att peta in en del tafflig humor. Mest är det spjuvern Milian som står för denna och det är ju ingen överraskning då det är något av ett signum för honom. Tyvärr får vi säga, då han är riktigt bra när han inte håller på och fjantar omkring hela tiden. Här har han dessutom av någon helt oförklarlig anledning en skitful afroperuk på sig som ser ut att komma direkt från Buttericks partyavdelning.

Heeeeeere's kidnapparen!

Den töntiga flamsstämningen sätts direkt i inledningsscenen där ett kidnappardrama pågår samtidigt som en i gisslan nonchalant sitter och käkar marmelad. Vidare så driver Trashy en restaurang vars signum är att man grovt förolämpar kunderna. Tokerierna fortsätter med lyteskomik i form av Trashys feta flickvän som givetvis är en ragata som Trashy pimpar ut till en filminspelning där hon ska visa röven och fisa... På den vägen är det. Vad som är roligt på riktigt är den engelska dubbningen. Man kan fråga sig vad det är för clowner som gjort vissa av rösterna. Åklagaren Alberti, som spelas av Mario Brega, får plötsligt rena rama cartoon-rösten. Ja, tänk er någon bräkande elaking som vill Snurre Sprätt illa eller något.

Se vilka söta broderier han har på jackan och jeansen. (Under tiden smaskar kidnappningsoffret vidare på sin marmelad i bakgrunden)

Förutom tokerierna är det en standard-poliziotescho med tunn handling men skön sedvanlig action och för vissa redaktionsmedlemmar här på Udda Film välbekanta miljöer de strosat omkring i, i den eviga staden. Detta är givetvis ett plus i kanten för oss stämningsälskare. Bruno Canforas ledmotiv ser också till att höja stämningen. Vi saknar dock råheten som i vissa fall kan dyka upp i sådana här rullar samt även nakenhet. Vi vågar i vår mansplainande självgodhet påstå att gestaltningen av kvinnor hade vunnit på T&A jämfört med den lyteskomik och "Spring och handla lite cigg nu, stumpan" som uppvisades i den här filmen.

BETYG: 3/7 Ingen höjdare egentligen men det är ju ändå en poliziottescho i 70-talets Rom så...

En ofta bortglömd ära man kan få som gangster är att bli modell för Linus på Linjen.

"Hilarious" när man är oförskämd mot gästerna.😑

Där står de - uppradade och fina på hyllan.

En välbekant vy över Peddopalatset.

Tomas Milian i sin nödvändiga peruk.

Tokerierna vet inga gränser när Trashy instruerar sina elever på "Free Independent Gangster's Academy". Ja, det hjälper om ni som vi har koll på ett par italienska könsord...

Milian i en meningslös och framför allt lång putslustig monolog adresserad till...

...detta barn.😴

Oskärpan lurar inte gubben. Gialloblasken* står där och lockar.

Humor...

...att pimpa ut sin korpulenta flickvän.

Just det. Att de var gifta var bara säljsnack till fjärtfilmaren.

Milian bjuder här på ett klassiskt romerskt "OOOUUW!" Det gillar vi!

Stelvio Massi vill verkligen dröja kvar vid dessa fjärtskämt.💨💨💨

Titta, farbrorn läser en giallo.

En riktig kvinna spottar inte i gialloblaskglaset**.

En segdragen trailer på originalspråket.

Titelsekvensen med Canforas coola ledmotiv.

Audioversionen av Canforas ledmotiv.

Hela filmen (på italienska).


*Hurra! Nytt ord myntat.
**Fan, vi är on a roll nu. Ytterligare ett ord som aldrig i världshistorien uttalats.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar