What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

torsdag 7 februari 2019

FRIDAY THE 13TH: HALLOWEEN NIGHT (1994) USA, 34 minuter. Regi: Chris Seaver.



VM i fanboy

Obligatoriskt shot.

En snubbe brinner av hämndbegär efter att någon han känner blivit mördad. Han får då den lysande idén att gräva upp Jason Vorhees grav men råkar då bli besatt av densamme. Detta tilldrar sig på halloween-dagen så plötsligt poppar även Michael Myers upp och börjar ge sig på snubbens kamratgäng som förbereder sig för kvällens party. Men vad kommer ske om de båda mördarnas stigar korsas?

Janssons mask har varit nergrävd i....evigheter.

Vi beger oss till andra sidan spektrat av filmer med Michael Myers i jämförelse med den nyligen sedda Halloween (2018). Här har ett gäng glada amatörer samlats för att skjuta en fanfilm med en crappig VHS-kamera. Inledningen skvallrar direkt om den usla nivån när det blir uppenbart att det är en total avsaknad av rytm mellan klippen. Det är nästan så man kan ana regissören instruera: "Okej, skrik....NU!" då härligt obekväma småpauser inte avlägsnats i klippningen.

Ledtråd: När omgivningens färger inverteras kan ni ana att någon håller på att bli besatt.

Detaljer som ovan är skojiga och amatörpojkarna har lagt en del krut på gore-effekterna som är charmigt ambitiösa i sin grovhuggenhet. Den nyuppväckte Jason ser hyfsad ut men Michael Myers ser bedrövlig ut i sin Hobbex-mask* och beiga (!) overall. "Skådisen" bakom masken är ju inte speciellt stor heller och saknar dessutom totalt förmågan att emulera Myers mysiga rörelsemönster.

Halsventilering.

Amatörcharmen faller efterhand just p g a att amatörer inte har en susning om vad som bör visas i bild. Det är helt enkelt inte ett dugg intressant att se amatörer göra "skojiga" saker framför kameran. Saker som förmodligen bara de själva asgarvar åt. Självklart finns det inte heller en enda intressant karaktär eller en vettig story så varför ska man dra ut på skiten i en dryg halvtimme? Den ointressanta dialogen hörs ju inte heller jättebra, mycket p g a crap-kamerans mick som hellre plockar upp ljudet av zoommotorns knarrande. Ja, det är kamerafnas deluxe på detta ljudspår. Nej, man skulle ha klippt ner filmen rejält och bara satsat på det "viktigaste".

BETYG: 2/7 Viss charm finns i uselheten och den uppenbara kärleken till skräckfilm men pojkarna dribblar bort sig i en utdragen crap-fest.

Michael är sig inte riktigt lik.

Mitt i jakten dyker detta spännande TV-shop-klipp upp.

Tillbaka till jakten. Så kan det gå när man trycker på REC av misstag.

När ens polare inte har den där jättetalangen för skådespeleri.

Öga för öga...eller kanske bara öga för skojs skull?

Michael bjussar numera på subventionerade RUT-tjänster.

Det söta huvudknycket. Bra där!

Janssons och Edward Penishands har funnit varandra.

Nix. Inga videoklipp denna gång.

*Ja alltså, vi snackar förstås oldschool-Hobbex som hade allt möjligt crap till försäljning en gång i tiden. Pre-internet baby!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar