What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 25 oktober 2020

BORAT SUBSEQUENT MOVIEFILM (2020) Storbritannien/USA, 96 minuter. Regi: Jason Woliner.



Giuliani är filmens verkliga "stjärna"

Det är åldersgräns på filmen.

Borat (Sacha Baron Cohen) har dömts till straffarbete i ett gulag-läger efter att ha skämt ut hela Kazakstan. Han får dock en ny chans att ställa saker till rätta genom att leverera en porrig apa till USA:s vicepresident Mike Pence. Väl framme i Staterna upptäcker Borat att apan är död, uppäten av hans 15-åriga dotter Tutar (Maria Bakalova) som smugit med i lådan apan fraktades i. Snabbt får planerna ändras och Borat bestämmer sig för att istället skänka bort sin dotter till vicepresidenten.

Nån har gjort Amerika stort igen.

Er favoritkazak är tillbaka och filmen slår ner som en bomb i det utvecklingsstörda politiska klimat som råder. Vi har inte varit jättefans av Cohens långfilmsvarianter på de olika karaktärerna han spelar. Detta trots att de flesta TV-serier har varit helt fantastiska i våra ögon. Man känner en del vibbar av den senaste serien "Who is America?" som är den svagaste av hans maskeradupptåg. Cohen får nämligen klä ut sig till andra karaktärer än Borat i den här filmen då den gamle fejkkazaken är en alldeles för älskad och välkänd typ. Så ja, Borat klär alltså ut sig i diverse tjockiskostymer. Man har dock svårt att förstå, precis som i ovan nämnda TV-serie, hur folk INTE direkt kan se att det är en utklädd person. Detta gör då att man direkt ifrågasätter hur många av scenerna som är helt skådespelade av alla inblandade. Nej, vi köper inte att det bara är Cohen och Bakalova som spelar bland riktigt folk. Den enda person Cohen har erkänt var med på skämten är förintelseöverlevaren Judith Dim Evans.

Borat har betett sig utanför dennes skrapa.

Så för att Cohen skulle slippa kuta omkring som andra karaktärer än Borat i hela filmen introducerades hans dotter, vars karaktär och resa genom filmen balanserar vingligt på PK-eggen. Det känns nästan lite skitnödigt att man måste ha en sådan här karaktär men Bakalova gör ett bra jobb efter en något fånig inledning. Hon är ju dessutom ett perfekt lockbete för att ro hem filmens PR-lottovinst.

Det här är Johnny, Kazakstans kulturminister och...ja ni ser själva.

Yes! Vi snackar givetvis om Rudy Giulianis medverkan som säljer filmen som om det vore black friday på Media Markt. Hur någon kan klampa i klaveret på detta flagranta vis, särskilt efter Cohens tidigare upptåg, är helt ofattbart. Faktum är att vi genast började spekulera i diverse deepfake-lösningar som skulle få oss att tro att det verkligen var New Yorks forne "hjälteborgmästare" tillika Donald Trumps kändisadvokat. Efter filmen kunde vi äntligen börja kolla press kring den och visst fan var det Giuliani hela vägen ändå. -SPOILER ALERT- Nu ska det sägas att den superkontroversiella scenen där han ligger på rygg på hotellsängen med handen innanför brallan faktiskt KAN ha att göra med mikrofonsändaren han hade på sig att göra. MEN vad i helvete gör gubbjäveln allt det där för, ensam med den unga journalisten i ett hotellrum? Det är inte ett dugg creepigt att han dessutom vill ha hennes adress och telefonnummer varpå han vänskapligt klappar henne strax ovanför rumpan... Vi älskar att man lagt lite extra foley på de där klapparna och att dessutom hela scenen har ett härligt ångeststråk-soundtrack som faktiskt påminner om Riz Ortolanis dito i massakerscenerna i "Cannibal Holocaust". XD Det gamla äcklet slår givetvis ifrån sig och skyller på strategier för att ta uppmärksamhet från diverse Joe Biden-kontroverser, trots att scenen ifråga spelades in långt innan nämnda kontroverser. :D Eftersom vi är mänskliga på Udda Film-redaktionen gottar vi oss förstås enormt i hur det gamla aset exponeras då hans hjältegloria från 9-11 snabbt förvandlades till en ass donut långt innan detta debacle.

Återigen i den kontroversiella byn.

Ja, så trots vår lite kritiska ton ovan är detta en hyfsat underhållande våffla. Det är förstås späckat med vulgariteter. Vissa roligare än andra och även om man som vi tror att en del scener är helt spelade finns det ändå en del skojiga skämt i dem. Giuliani-scenen är dock kronan på verket och definitivt det som kommer mångdubbla tittandet på denna film. Förmodligen skulle oklippt extramaterial av kåt-Rudy kunna inbringa ytterligare ett berg av guld när DVD och BluRay släpps. 😊

BETYG: 4/7 Trots tveksamheter över äktheten i en del scener är det stundtals rätt kul och att lyckas blåsa toppnamnet Giuliani är helt underbart.

Äcklade bybor. Men som vanligt har vi den där enda statisten som inte kan hålla masken. Ledtråd: Lila-vinröd tröja.

En av de mindre uppenbara förklädnaderna. Men ändå...kolla.

Ve o fasa!

RIP Johnny.

Tutar är nära sina drömmars mål.

Inget konstigt alls att diskutera gasning av romer...tydligen.

Tutar har oanade talanger.

Kan dessa landa henne en mäktig make?

Först måste hennes hår fixas.

Vad får Borat att utbrista i sin catch phrase?

Det var som satan! Tänk att Borat har Camilla Läckberg som dotter.

Det är inga problem att beställa en tårta med valfri text.

Den arme jesuskramaren råkar ut för klassisk förväxlingskomedi.

Det är faktiskt smått lysande efter en fin setup.

Lite "moon blood" är inget som hindrar lite traditionell dans.

Om inte klanmedlemmarna vore så satans rasistiska och våldsbenägna skulle de vara bedårande söta.

Vicepresidenten står och ljuger arslet av sig om covid-pandemin men blir avbruten...

...av nån i en bekant tjockiskostym.

Den älskvärde hjälten Rudy har en respektfull debatt.

Plastikkirurgen, som måste vara Tobin Bells okände bror, diskuterar judens anatomi.

Här har har Maria som svårast att hålla sig.

Men hon tar snabbt kommandot över situationen!

Dr. "Bell" är förvånansvärt uppriktig.

Borat extraknäcker som frisör och Marlon Brandons bortglömda kusin är extremt chill med metodiken.

Utklädd till jude i synagogan.

Borat är upprymd efter att det visat sig att förintelseförnekarna farit med osanning.

Borat diskuterar demokrater med ett par QAnon-entusiaster.

Sacha lyckas alltid piska upp lite allsång.

Denna fras visade sig populär. Fast rednecksen har inte lärt sig att heila med rätt arm än. Babysteps...

Trosfuktaren Rudy drar igång charmoffensiven.

Lite skämt ska få kvinnorna på fall har man ju hört.

Maria totalsnärjer den kåte gubben. (OBS! Ej #metoo när en kvinna gör så här.)

Hingst-Rudy bangar inte!

Tur att hotellrummet var riggat med 93 kameror så man inte missar en ekivok vinkel.

Sacha rusar ridderligt in i sin "rustning" och avstyr en potentiellt ångande situation.

Borat träffar en kändis i greenscreen-Australien.

Trailer med många klipp som ej fick vara med i filmen.

Nästan hela baby-sekvensen.

Cohen och Bakalova kommenterar Giuliani-sekvensen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar