What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

fredag 9 oktober 2020

OUTER SPACE (1999) Österrike, 10 minuter. Regi: Peter Peter Tscherkassky.



Out there space

Gå inte in där!

En kvinna (Barbara Hershey) går in i ett hus som sakta men säkert imploderar i ett kaos av förvrängda bilder och ljud. Kvinnan attackeras av en osynlig kraft men hennes vanmakt förbyts i vrede och hon kämpar emot.

Okej, skit i det då.

Eftersom vi fascinerades av Tscherkasskys The Exquisite Corpus (2015) blev vi sugna på att se mer och letade upp den här lite äldre kortfilmen. Tekniken känns igen då det även här är recyclade filmklipp regissören manipulerar. Dock är det bara klipp från den sköna gamla våfflan "The Entity" som av helt oförklarliga skäl skrämde upp delar av Udda Film-redaktionen för 103 år sedan. Det är ju ganska svårt att begripa då det är en rätt lökig film, men det är något visst med de där övernaturliga krafterna... Tänk då att Tscherkassky skulle göra konst av denna lite småostiga våffla.

Du ser. Det blir knas i huset.

Tyvärr är vi inte lika imponerade av det här verket som ovan nämnda film. Vi dras helt enkelt inte in i samma känsla av fascination och nyfikenhet som av den senare filmen. Även om Tscherkasskys variant inte är lika lökig som originalet tappar den ändå känslan av vanmakt som Hersheys karaktär går igenom. Det är lite för kaotiskt för att man ska begripa de våldsamma #metoo-attacker hon utsätts och har man inte sett originalet kanske man förblir omedveten om detta. Nu tror vi ju inte att det är superviktigt för Tscherkassky att förmedla att hon våldtas av ett spöke utan snarare bara att hon blir attackerad av en yttre okänd kraft (därav namnet på filmen) som kan vara allt från spöken till kåta mansblickar hon inte bett om.

BETYG: 3(-)/7 Tscherkassky slipar på en berättarform som bevisligen blir bättre vartefter.

Kaos! Skyll dig själv.

Barbara lackar. Du skulle ha lyssnat på oss.

Hela rullen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar