What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

tisdag 25 januari 2011

KILINK ISTANBUL'DA (1967) Turkiet, 71 minuter. Regi: Yilmaz Atadeniz.Darra! Kilink siktar på världsherravälde!!!

Mumiens hämnd?

Superskurken Kilink väcks upp från de döda för att ta sin hämnd och ta över jorden. Han skrider snabbt till verket med hämnden och dödar Dr. Houloussi som blåste honom på formeln till supervapnet han skulle ta över världen med. Med doktorn död kommer han åt den åtråvärda formeln men blir senare varse att det saknas detaljer i denna, detaljer som professor Jemil sitter på. Alltså försöker Kilink istället få tag på professorn men samtidigt dyker ett nytt hot upp i form av en maskerad hjälte med superkrafter. Denne är ingen mindre än Dr. Houloussis son Orhan som vid ett besök vid faderns grav mottar dessa krafter av ett gudomligt väsen. En våldsam katt- och råttalek börjar där Kilink inte skyr några medel för att nå sitt slutgiltiga mål.

Nej då, det är ju allas vår favoritskurk: Kilink!

Detta är en milstolpe i turkisk äventyrs- och actionfilm som är ett saligt hopkok av stulna ingredienser. Till att börja med är huvudkaraktären i princip samma karaktär som italienska Killing eller franska Satanik. Vidare är hans nemesis - Superhero - en riktig karaktärcocktail i sig då han begåvas med gudakrafter från: Herkules, Zeus, Neptunus, Artemis och Mars. Så fort han yttrar namnet "Shazam" (åtminstone tidigare än amerikanska superhjälten med samma namn) förvandlas han till denne hjälte och finner sig plötsligt iklädd: en kasserad Batman-mask, sunkig stålmannenpyjamas och ett par sköna randiga maxitrosor. Man har även kryddat filmen med stulen James Bond-musik.

Just precis.

Kvalitén på filmoriginalet måste vara horribel då man utan överdrift kan jämföra den med en ovårdad stumfilm från 1920-talet. Svartvit och superrepig med mängder av glitchar där det uppenbarligen saknas en bit på filmremsan. Hade de vetat bättre hade de kunnat utnyttja detta och påstått att det var den önskvärda estetiken och därmed blivit trendsättare. Det är faktiskt rätt coolt att se dessa 60-talsbilder med dessa ofrivilliga 20-talsglasögon. Repor och smuts är fränt! I god turkisk anda är översättningen på usel engelska vilket adderar till de befintliga luckorna i handlingen.

Kilink är inte den mest tålmodige bossen.

Även om Kilink är en ganska söt och rolig antihjälte och hela filmen stinker av härsken kalkon blir det aldrig riktigt asroligt. Det blir t o m ganska tråkigt på sina ställen då de där topparna saknas. Det blir bara en gullig äventyrsfilm fast med en coolare huvudperson än man är van vid från de flesta västmatinéer. Jag hade nog lite för höga förväntningar på denna rulle. Dessutom slutar filmen med en cliffhanger (!) som vore den ett avsnitt i en TV-serie. Fortsättningen får man följa i "Kilink vs. Flying Man" som jag kommer recensera härnäst.

BETYG: 3/7 Småroligt blir det på sina ställen i skön kalkonanda och Kilink är söt och grym men filmen lyfter aldrig riktigt.

En keltisk indiandruid med grekiskt skägg kommer med grekromerska superkrafter till Orhan...

...och förvandlar honom från detta...

...till detta!

Varför tafsar Irhan Atasoy på sin motspelerskas bröst? Det passar föga situationen i storyn.

Apropå tafsa på bröst, ett vanligt sätt för en kvinna att spegla sig.

Men hu! En fluktare där i bildkanten.

Nej, det är ingen flashback. Det är bara Superhero som är ute på en flygtur.

Kilink fortsätter med sina hårda ledarmetodik.

Ibland kan lite tortyr, eller jag menar stresspositioner, vara befogat för att extrahera information. Det lärde vi oss av Jack Bauer på TV. Tack Jack, nu slipper vi förfasa oss över den omilda behandlingen maktens fiender får.

Skönt att se när folk trivs på sina jobb. T o m med en så hård boss som Kilink.

Kilink har hyrt in lite folk från Klanen tydligen.

Kilink är då för skön. Notera hur han har hyrt in några modeller som bara står och poserar i bikinis i hans gömställe. Detta är allt vi får se av dem. Även om nu kvinnor är vackrare än möbler kan man ju börja undra om Kilinks totalobjektivifiering inte är en smula misogyn...

Här kommer lite highlights jag plockat ur filmen. NJUT särskilt av Kilinks underbara skurkskratt!


1 kommentar:

  1. Jag vill minska mina bröst med bröst estetik. Behöver en bra plastikkirurg från Turkiet.
    Memeestetiği

    SvaraRadera