What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

onsdag 27 augusti 2014

GODZILLA (2014) USA, 123 minuter. Regi: Gareth Edwards.Hollywoodpekoral?

Yes folks, fram med korgen. Det är svampsäsong!

1999 förstör en mystisk seismisk kraft kärnkraftverket i Janjira. Joe Brody (Bryan Cranston) som arbetar där tvingas hjälplöst se på när hans fru (Juliet Binoche) förolyckas där. Brody blir besatt av att finna orsaken till katastrofen då han vet att det inte handlar om en vanlig jordbävning. 15 år senare tvingas hans son löjtnant Ford Brody (Aaron Taylor-Johnson) på sin permission resa till Japan för att hämta ut fadern ur häktet när denne olovligt gjort intrång på det fortfarande avspärrade katastrofområdet. Det verkar dock som om den till synes tokige fadern är något gigantiskt på spåren...

"Vad i HELVETE har du på huvudet?" frågar Juliet Binoche.

Jaha, då var vi där igen - med vårt tvångsmässiga behov av att se ännu ett hollywoodspektakel baserat på en av våra gamla favoritkaraktärer. Så vi bullade upp med spypåsar och skämskuddar och stålsatte oss inför vad som komma skulle.

"VAD I HELVETE HAR JAG PÅ HU-VU-DEEEEEET!?!?!" frågar sig Bryan Cranston.

Vi verkade ha fog för vår oro när vår gamle favoritknarkkokare Bryan Cranston dök upp i...en fluffig peruk! Ja, det verkade som om han var kvar i "Breaking Bad"-karaktären Walter White, för som ni vet hade denne cancer och rakade därmed av sig sitt fallande hår. Addera till detta en skvätt manlig fåfänga och voila - så har ni en perukbärande man!

"Villa till salu i pittoreskt område..."

Eftersom detta är en blockbuster-hollywood-produkt får vi även vår beskärda del av äckliga barn och dramatiska kameraåkningar in mot allvarsamma ansikten. En "höjdare" är när -SPOILER ALERT- en hund sliter sig för att undkomma en tsunami och jagas på karaktäristiskt hollywoodvis genom gatorna av den enorma flodvågen.

"Varför...har jag...peruk?"

Detta till trots...är det här en riktigt underhållande film (!!!) När ni plockat upp era hakor och hämtat er från detta chockbesked kanske vi kan få förklara varför. Man lyckas faktiskt bygga upp en hyfsad stämning genom att suga på godzillakaramellen och istället -SPOILER ALERT- introducera ett annat monster som lever rövare. Att Godzilla, när han slutligen dyker upp, är mer trogen originalutseendet än i detta förra hollywoodpekoralet känns trevligt för oss purister.

Yep. Homagen finns där.

Det bästa av allt är att det inte finns någon satans comic relief! Denna farsot härjar annars vilt i sådana här spektakel. Vi gläds också åt att CGI:n äntligen har mognat så pass att den kan bära en sådan här produktion. Allt är verkligen skitsnyggt gjort och den stora ironin för oss älskare av organiska effekter är ju att Cranstons peruk är det som är löjligast i filmen. Ja, det kan nog inte bli mycket bättre än så här i en sådan här slags film. Att man skalar bort de sista äckliga detaljerna är ju för mycket begärt...eller?

BETYG: 4/7 Kors i det jävla taket! En hollywoodsk bergodalbaneåktur man faktiskt inte vill sätta sig i duschen i fem timmar efter för att tvätta bort äckelsmutsen.

Är det...Godzilla?

Hollywood moment...

Ser ut som nån har haft ett monster-bukkakeparty.

'Splosions å annat gött.

Yikes! En busslast full med äckliga barn.

Här ser Edwards till att hylla Kubrick en skvätt. Komplett med Ligeti-soundtrack.

Ken Watanabe: Omringad av American heroes och med...en ständigt bekymrad min.

Trailer

BONUS! Godzilla 2014 vs. Godzilla 1998 med surprise ending.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar