What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

fredag 20 maj 2016

THE BIG SHAVE (1968) USA, 5 minuter. Regi: Martin Scorsese.En liten studentfilm

Kliniskt rent badrum. Vitt och fint!

En ung hyfsat renrakad man (Peter Bernuth) bestämmer sig för att ta ytterligare ett varv eller två med rakhyveln. Ibland kan det bli för mycket av det goda.

Nja, en antydan till skugga kanske?

Enligt uppgift är detta filmstudenten Martin Scorseses bidrag till en anti-vietnamkrigsfestival och i den kontexten kan man förstå den allegoriska svarta humorn. Utan den blir det förstås svårare att koppla till den amerikanska inblandningen i Vietnam och allt framstår snarare som ganska makaber svart humor med en slags allmän passning åt övernitiskhet eller oförmågan att se gränser.

Bäst att ta ett varv med hyveln.

Vi som lever idag och inte har lusläst filmhistoriska grepp kanske inte upplever något nyskapande med denna kortfilm men vi noterar ändå den frenetiska klippningen som ger ett ett speciellt tempo till filmen och naturligtvis det överdrivna våldet. Vi vet ju med facit i handen att bl a dessa komponenter skulle komma att vara mycket viktiga i Scorseses filmskapande. Den humoristiska och kontrapunktiska musiken var dock inget nytt och vi skulle inte förvånas över om Scorsese lånat detta grepp från Stanley Kubricks "Dr. Strangelove".

Å ett varv till...

Vi gillar den här kortfilmen, om än måttligt. Vi hade nog varit mer imponerade om vi sett den när det begav sig. Oavsett är det ett stiligt hantverk och kritik på ett kul sätt.

BETYG: 4/7 Scorsese visar i denna studentfilm vart han är på väg.

Så hudnära! Ja, t o m bortom huden.

Inte så kliniskt och vitt längre.

Hela filmen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar