What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

måndag 16 maj 2016

The Werewolf Cult Chronicles: Vietnam 1969 (2005) Sverige, 20 minuter. Regi: Ola Paulakoski.Ovanlig genrefilm i Sverige

Söta explosioner i det krigshärjade "Vietnam".

Ett gäng amerikanska soldater får i uppdrag att likvidera en CIA-avhoppare i det krigshärjade Vietnam. De stöter dock på hårigare motstånd än de räknat med!

Värmland! Kanske inte...

Vi har just kollat på Sveriges första vietnamkrigsfilm och första varulvsfilm därtill. I alla fall enligt upphovsmannen och vi har inte sett tecken på att han skulle fara med osanning. Valet av genre kan tyckas absurt för en svensk lågbudgetfilm och det är just därför vi genast drabbas av översvallande sympatikänslor.

Rena rama "Full Metal Jacket".

Paulakoski tar upp Mats Helge Olssons stafettpinne och ger sig i kast med skönt osvensk film. Här gör man det däremot på en om möjligt ännu lägre nivå och rekvisit och effekter är därefter. Det är en hel del CGI i filmen och detta är något trogna Udda Film-läsare (finns det verkligen några???) vet är ett hatobjekt för oss. I det här fallet måste vi dock lägga vårt hat på hyllan då den pajiga CGI:n definitivt förgyller filmen. Bäst är en scen där CGI-varulven får en snyting  och dråsar i backen som en magnet på metall. Hilarious! Vi älskar också hur ambitiöst man blandat CGI:n med live action m h a green screens och annat skoj.

Någon har supit för mycket med så blodsprängda ögon.

Dubbningen är också i gammal god Mats Helge-stil och vi tycker oss skönja en bostondialekt bland soldaterna. Tyvärr är det inte mycket till gore i filmen utan man har valt att arbeta sig runt de blodiga scenerna och behålla det mesta av blodet utanför bild. Soldaternas uniformer och vapen övertygar naturligtvis ingen och snyggast är väl snubben med "Eat me"-hjälmen från ÖB (På den tiden de faktiskt sålde överskott från militären). Eloge till Thomas Rydell för musiken och Christian Van Caine för ljudmixen. Överlag är filmen bra klippt och ihoppusslad med CGI:n.

BETYG: 4/7 Ärligt talat är filmen ingen höjdare men vi älskar ambitionsnivån och staken att ta sig an två omöjliga genrer med svenska mått mätt.

Med en green screen kan man göra någons lägenhet till Vietnam.

Varulven är skitförbannad med tanke på att den ser rött.

Med ett wilhelmskrik flyger CGI-gubben in i kyrkfönstret.

Lite gore i alla fall.

Däckad varulv. LOL!

Half man - half...råtta?

Standard issue US helmet...

Plötsligt dyker en filur upp!

Den här grejen tycker vi är så jävla snygg! Bra jobbat med att han hoppar in i en CGI-helikopter. Hatten av.

Ingen vietnamkrigsrulle utan Huey-siluetter i brinnande solnedgång.

Trailer

Hela våfflan.4 kommentarer:

 1. Haha kul! Faktiskt spelade vi in Bluescreen utomhus i skogen under inspelningen för få realistiskt ljus. Det är faktiskt enda gången jag använt greenscreen. I min nya film Hermit: Monster Killer är det desto mer gore allt är practical minimalt med cgi. www.hermitmonsterkiller.com :)

  SvaraRadera
 2. Kan berätta också varulven va så otroligt dåligt riggad så lyfte man ena benet flög foten genom huvudet på cgi varulven alltså. Vi gjorde animationerna 2004 på hem pc vissa klipp i farm rendering. När helikoptern krashlandar stod datorn och rendera i en månad i sträck tills blev klart. De va definitivt för mycket cgi. En tog sig vatten över huvudet med för stora ideer. :) Idag hade jag nog gjort det mesta live med miniatyrer istället. /Ola

  SvaraRadera
 3. PS: Killen i EAT ME! Det är jag Ola :) Mats Helge Olsson gav oss pris 2005 Guldbiggen istället för Guldbaggen. Hjälmen köpte inte på ÖB "kul" ;) Men det är en skyddshjälm hitta tillsammans med gasmaskerna nere i källaren på karlstad sjukhus när vi passa på filma där när de rev och byggde om sjukhuset. Scenen i källaren är faktiskt i sjukhusets riktiga skyddsrum. Allt det där är filmat på samma helg. /Ola Paulakoski... DS: Om du har nå frågor får du hojta till. Missa inte Hermit. Här är senaste trailern: https://www.youtube.com/watch?v=oR2qKsntf5o /Ola

  SvaraRadera
 4. Alla hattar av på hela redaktionen när man får pris av självaste Mats Helge Olsson. Lycka till med framtida projekt!

  SvaraRadera