What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

torsdag 29 juni 2017

OLD SHATTERHAND (1964) Västtyskland/Frankrike/Italien/Jugoslavien, 118 minuter. Regi: Hugo Fregonese.Vilda Jugoslavien

Trosfuktaren Winnetou.

Ett redan bräckligt fredsavtal mellan apacherna och den vita regeringen ser ut att upplösas när vita nybyggare blir överfallna och man hittar bevis på att det skulle vara apacherna som ligger bakom. Apachehövdingen Winnetou (Pierre Brice) hävdar sin oskuld och hans gamle vän Old Shatterhand (Lex Barker) gör sitt bästa för att medla och rentvå sin blodsbroder.

Autentiska figurer.

Det är dåligt med vilda västernfilmer här på Udda Film och det tänkte vi råda bot på med denna gamla våffla. Lockelsen för oss var naturligtvis att somliga av oss växte upp med homoerotiska dockor av dessa karaktärer. Sköna action-figurer som kunde spänna musklerna! Vi hade dock aldrig sett dessa matinéfilmer eller ens läst böckerna av Karl May så vi bildade våra egna små äventyr kring figurerna istället. Så det kändes dags, så här 96 år senare, att se varifrån dessa pojkdockor kom. En annan stor säljande faktor var att filmen var på tyska, för vad känns mer genuint än att cowboys och indianer talar herrefolkets språk? 😊

Plötsligt blir det rena rama musikalen!

Just det tyska språket förhöjer genast upplevelsen, särskilt då när karaktärerna vill "förinta"* varandra titt som tätt. Ack ja dessa dramatiska germaner. Nostalgin är också lite småmysig och Winnetou har mycket riktigt ett sådant där pärlbesmyckat gevär som våra matteldockor hade. Annars är detta givetvis bara ett infantilt pojkäventyr och eftersom filmen är från 60-talets tidigare hälft hade stilen ännu inte färgats av de mer hårdkokta spagettirullarna som skänkte lite mer nyans åt genren. Ett stort plus är att trots att det är en så matinéaktig film så får vi ändå se Daliah Lavi (R.I.P. dog förra månaden) vädra muffen i ett vattenfall. Eller ja, det kan möjligtvis vara en stand in. Vi kan nog tacka den avslappnade tyska nudisttraditionen för sådana bilder under tidigt 60-tal.

BETYG: 3/7 Fånig äventyrs-western som ändå roar oss en smula.

Old Shatterhand är en vis man och överlåter vårdnaden av den föräldralöse pojken till bordellmamman på det lokala horhuset.

Winnetou slåss mot comanche-hövdingen, för är det nåt vi fått lära oss av Karl May är det att det alltid är comancherna som är bovarna.

Sällskapet röker på en hövding...

Tyvärr en smula comic relief.

En skvätt exotism.

Vattenfall...

Vit, blårock och våldtäktsman.

En apacheindian med blå kalsonger kommer till undsättning.

Episk batalj.

Det roliga här är att denne soldat dör av att pilen träffar palissaden. Lättskärrad kille tydligen.

Episka vänner rider iväg med episka miner.

Öststatstrailer

Här har ni filmen på ungerska - för att ni behöver det.

*Ja, de säger faktiskt "vernichten" vilket är det tyska ordet för förinta eller utrota.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar