What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

fredag 6 april 2018

ACROSS 110TH STREET (1972) USA, 100 minuter. Regi: Barry Shear.Var är spotlighten?

Vi rullar in på de härligt smutsiga New York-gatorna.

När tre smågangstrar rånar maffian på 300 000$ tar det hus i helvete i Harlem. Den cyniske veteranen kommissarie Mattelli (Anthony Quinn) sätts på fallet men tvingas dela på jobbet med den färske inspektören Pope (Yaphet Kotto). Den senare är fortfarande idealistisk och tvingas konfronteras med kommissariens hårdföra och illa dolda rasistiska arbetsmetoder. I sin jakt på smågangstrarna har de dessutom ovälkommet sällskap av maffian som är ute efter att statuera exempel på uslingarna som hade mage att stjäla från dem.

Maffian: Livet där man badar i pengar!

Från blaxploitation-genrens bottenskrap i (XXXXX) till en mycket välspelad och hårdkokt action-drama-thriller. Det är verkligen en slående kontrast. Nu är den här filmen ett gränsfall vad beträffar genretillhörigheten och för oss handlar det då om allvarligheten den här filmen bjuder på. Det är smutsigt och rått. Karaktärerna är föredömligt klandervärda och äckliga hollywood-moralkakor lyser med sin frånvaro.

Eller bly...

Bildspråket är snudd på dokumentärt och denna dokumentära känsla bilderna bjuder på förstärks av det sparsmakade användandet av musik. När det väl dyker upp lite av den varan är det antingen i diegesen eller som en effektfull backdrop. Funkiga toner av Bobby Womack och orkestrala av J.J. Johnson.

"Du där - Dario Argento, dig vill jag jobba med i framtiden."

Det är som sagt väldigt bra skådespeleri i filmen, från Anthony Quinn i en av huvudrollerna till smågangstern Harris som spelas av Paul Benjamin. I rollen som en av de andra smågangstrarna ser vi Antonio Fargas som är underbar som den mer korkade i gänget och då inte på något vedervärdigt comic relief-sätt.

BETYG: 5/7 Den här filmen lever verkligen upp till sitt goda rykte och förtjänar verkligen större exponering än vad den fått i filmhistorien.

Han är alltid en Huggy Bear hur han än bär sig åt.

Anthony Quinn skådespelar autentiskt polisförhör.

Huggy...förlåt Henry, gillar tjejer av alla färger. Bara de är horor allihopa.

Ska Yaphet bli en ACAB-snut?

Hallå där! Klart olämplig gest.

Armbågen vässas lite.

Hårdkokt film? Kanske snarare hårdgrillad.

Obligatorisk jakt på tak.

TrailerInga kommentarer:

Skicka en kommentar