What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

söndag 21 oktober 2018

DER HAUPTMANN (2017) Tyskland/Frankrike/Polen/Kina/Portugal, 119 minuter. Regi: Robert Schwentke.



Makt (OCH HÅRDDISKAR!!!) korrumperar

När nazisternas studentflak har nått högsta partystämning...

Tyskland, april 1945. Det stortyska riket är ett patetiskt minne när fiendetrupper invaderar från alla håll. Då massdeserteringar pågår från den tyska krigsmakten försöker fanatiska nazister stävja detta genom att agera ambulerande rättsskipare och överallt hänger offren för deras summariska avrättningar. Menige Willi Herolds (Max Hubacher) liv hänger på en skör tråd då han själv är en av otaliga desertörer. Han gör sitt bästa för att överleva, vilket innebär att stjäla mat på bondgårdar och att gömma sig för nazisterna. En dag snubblar han över en övergiven bil. I den finns en resväska med en fint packad kaptensuniform. Willi tar genast på sig uniformen och vad som från början är ett desperat försök att hålla sig varm i det bistra vårvintervädret blir en resa in i det djupaste mänskliga mörkret.

...och du inte vill vara med.

Vi sliter vårt hår och gnisslar våra tänder i en oändlig grämelse här på Udda Film då detta är B-versionen av denna recension ni nu får serverad. Skit samma att ingen läser denna underbara kulturblogg, våra själar brinner ändå upp av ångest över att allt vårt arbete gått upp i rök efter en klassisk hårddiskkrasch. Som vanligt ställer sig pissplaneterna på rad i en vacker hånsymmetri då det råkade vara en av de få recensioner vi var ovanligt nöjda med och vi efter många timmar fyllda med våldsamma raserianfall kunde komma in i den trasiga hårddisken m h a en annan dator bara för att inte kunna öppna den enda viktiga mappen där ALLT av värde fanns samt att detta var den ENDA recensionen vi hade glömt att backa upp på nätet. Det hjälper ju föga att hela redaktionens totala minneskapacitet är likvärdigt med det som finns i en hemdator från 1993. Innan filmerna vi tittar på ens har hunnit ta slut har vi börjat glömma vad som sker i dem. Så dels minns vi givetvis inte den vackra, tänkvärda och roliga recensionen och dels har minnet av filmen redan bleknat väsentligt sedan sist. Oh well, here goes...

"Oink oink, Schweinhund!"

Ovan nämnda katastrof måste alltså vara straffet för att vi har mage att ta del av TVÅ* riktiga kanonfilmer i rad! Vad i hela fridens namn är det som håller på att ske i Udda Films sunkiga hemma-42:nd-Street-biograf?! Jo, detta råkar också vara en höjdare men på helt andra sätt. Det filmerna har gemensamt är deras olika gestaltningar av det mänskliga mörkret och dess konsekvenser. Att vi högaktar filmer som råkar beröra just det ämnet kanske säger en hel del om oss?** Vi lyfter på våra hopplöst utdaterade kangol-kepsar i vördnad för berättelser som vågar ta upp saker som har blivit alltmer tabu i vårt positivitetsfascistiska och disneyfierade samhälle. "Whööt?! Finns det mörker i världen??? Neeej! Ta bort. Stäng av mööööhhh-rkret!!!" *Slår sig i huvudet som Rainman*

Willi är supernöjd med fyndet han gjorde på Dressman-rean.

Filmens makttema ligger oss varmt om hjärtat. Vi har nämligen alltid haft svårt för det eviga vi-och-dom-tramset då allt i grund och botten ändå handlar om makt. Att ställa människor mot varandra är bara ett medel för att nå eller befästa sin makt. Det är både fascinerande och kul att följa hur makten, som automatiskt följer med uniformen, påverkar och förändrar vår huvudkaraktär. Vi säger "kul" för att det trots allt mörker finns en svartkomisk ådra i den här filmen som tack och lov inte är av bananskalskaraktär. En annan spännande aspekt är hur andra reagerar på "kapten" Herolds auktoritet. Viljan att slippa ansvar är underskattad hos människan och vrider man tänket ett kvarts varv till blir det intressant hur folk använder andras makt för sin egen vinning. I den här rullen får vi ändå ett hyfsat spektrum av reaktioner på Willis maktställning. Allt från blind entusiastisk lydnad till genomskådande men ändå medlöpande.

"Ach du Scheisse! Vhat ay handsome son offa bitch!"

Filmen bygger på verklighetens korpral Herold som ställde till en hel del skada i sin nyfunna roll som fejkofficer. Regissören Schwentke har dock valt att frisera historian en smula vilket är helt okej med oss då detta definitivt inte är en biografi. Så här drygt 70 år efter händelserna är det anmärkningsvärt hur känsligt ämnet fortfarande är. Nu talar vi inte om makttemat utan om det faktum att Schwentke faktiskt belyser den obekväma sanningen att det inte bara var nazister och SS som begick krigsbrott utan att den reguljära armén Wehrmacht var högst inblandad. Det är ju ändå filmens poäng, att vem som helst kan korrumperas av plötsligt makt. Tydligen hade Schwentke problem med finansieringen av filmen då folk upprördes av att Wehrmacht hamnade i dålig dager.*** Som tur var löste sig uppenbarligen finansieringen och vi fick en höjdare till film att njuta av.

BETYG: 6/7 Människans mörker är spännande och roligt. Det blir dessutom titt som tätt bra film av det.

Willi anammar genast adekvat vokabulär.

Aww... Kapten Kruse får sin egen lille Fredag.

Utanför pågår en lokal SD-demonstration.

En sån pittoresk bondgård!

Vissa är väldigt glada över att träffa kaptenen.

"Führer befiehl - wir folgen dir!"

Den lilla truppen har en tydlig hierarki.

Eller..?

Home sweet home!

Buttra typer tittar misstänksamt.

Klassisk nazigermansk pedagogik.

Kamratfostran.

Moralhantering.

Hantering utan moral.

Udda Films redaktion står uppradad efter SD:s maktövertagande.

De nya melodifestivalbidragen presenteras.

Varför tittar du så förebrående?

Den här scenen är ett utmärkt exempel på hur man med ljud kan illustrera otäckheter man inte behöver visa i bild.

En bild från SD:s valvaka. Party like it's 1933!

Alla har ett val. Vad tänker DU göra med ditt?

Kunde ha varit Udda Films redaktion han talade om, vore det nu inte Tyskland som nämndes. I och för sig är vi nog lika oönskade där när alternativhögern är klar med demokratislakten i Europa.

Lite som en femtedel av Sveriges befolkning idag.

Tyskarna tar ALLTID VM-guld i dekadens! 😊💗

Random framtida politiker gör ett anförande i riksdagen.

Någonstans i den röran kan man kanske hitta vår kraschade hårddisk.

Trailer

Svensk trailer från Pennan & Svärdet där de betonar det säljande faktumet att våfflan är helt filmad i svartvitt!!!

Hela filmen på originalspråket med...spansk text. 😏

*Innan denna såg vi den skakande Utøya 22. Juli (2018)
**Totalt retorisk fråga! 😀
***Det är en seglivad myt, gödslad av den vinnande sidan för att nyttja kompetensen som fanns, att Wehrmacht inte blandade sig i SS illdåd. Det har dessutom funnits ett nationalpsykologiskt behov av att ha någon tydlig ondska att skylla på. Tanken på att även Wehrmacht skulle ha begått illdåd gör ju i princip hela nationen skyldig.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar