What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

onsdag 21 november 2018

TRASH HUMPERS (2009) Storbritannien/Frankrike/USA, 74 minuter. Regi: Harmony Korine.



Muricas solsida

Plågsamt nära verkligheten då det starkt påminner om en av redaktionsmedlemmarnas vistelse i Savannakhet, Laos.*

Ett gäng pensionärsmaskerade fritänkare lever sitt liv precis som de vill. Detta involverar bl a att jucka på soptunnor...

De har varit stygga soppåsar!

Det bästa med vårt angreppssätt vad beträffar filmtittande, d v s att i bästa mån undvika förhandsinformation, gör att man får en delvis ofiltrerad upplevelse. Åtminstone ett tag. I fallet med den här filmen betydde det att vi faktiskt inte hade en susning om vem som hade gjort den. Vi kunde alltså inledningsvis fråga oss själva om detta var ett pajigt tidsfördriv för ett gäng uttråkade kids i djupaste Södern eller om någon slags undermening vartefter skulle krypa fram. Det blev dock efter en stunds tittande ganska klart att trots upplägget med korta vansinnessekvenser så fanns det en filmskapartanke bakom det hela. Pusselbitar ramlade sedan på plats efteråt när vi såg vem som hade gjort filmen. Just det. Samme Korine som skrivit både "Gummo" och "Kids" och dessutom regisserat den förstnämnda.

Rock'n'roll! 

Våfflan, som är filmad på en gammal VHS-kamera, känns som en blandning av valfri "Für Alle"-produktion av Peter Wahlbeck, "Jackass" och "Bride of Frank". Galna upptåg och allmänt vansinne i en miljö av degenererad misär. Det är svårt att gissa om karaktärerna som passerar revy är införstådda med vad som pågår eller ej. Filmen känns nämligen som en enda lång performance där riktiga människor blir en del av spektaklet. Det verkar t ex vara lite skillnad på snubben i servitrisdräkt som skrålar ut poesi och mannen med mitella som drar bögskämt utan poäng. Den förste är ju definitivt medveten medan den andre verkar vara ett förbipasserande fyllo.

♫"I wish I was a baller..."♬

Vi har ingen koll alls på Korines relation till uppväxten i Nashville eftersom ingen betalar oss för att göra research och vi inte direkt är superintresserade, så vi kan bara spekulera. Det verkar ju dock som om det finns en viss hatkärlek där. Skildringen här är ju mörk om än jävligt rolig på sina ställen. Man skulle nästan kunna säga att Korine själv är en trash humper som ständigt exploaterar sin gamla hembygd.

Här skrattar de åt barn som airballar straffkast.

Trots att mycket är skoj i filmen just bara för att folk beter sig märkligt så blir det ganska jobbigt i längden. Särskilt Korines ständiga ylande skatskratt bakom kameran är jobbigt att lyssna på. Det känns nästan som ett urspårat fylleslag kl. halv fem på morgonen då man egentligen inte orkar mer men ändå deltar i vad det nu är för fylletokerier man sysslar med.

BETYG: 3/7 Kul vansinne men för mycket i längden.

Folk utklädda till gubbar och gumma.

Brådmogen.

Pojken visar sig dock vara värre sadist än självaste Butch the Bully**!

Tror ni oss inte?

Se hur han mördar oskyldigt "spädbarn".

Samt ett hånskratt därtill. Your move Butch the Bully!

Fest.

Party!

"Siamesiska" tvillingar med "kinesiska" strumpdockor.

Den här scenen var nog en av de dyrare i den skrala budgeten...

En vackert stillsam stund. Vad ni inte ser på bilden är att någon själfullt sjunger "Stilla Natt".

Här har man tydligen inspirerats av Neil Breens Double Down (2005). Jodå, komplett med pung och allt! (Trackingen tillhör filmen!)

En HBTQ-poet har hakat på och scat-sjunger lite.

Power to the trailerpark!

Förolyckad man drar ofärdiga skämt om bögar och svarta.

Spädbarnsrejs.

Almarna åt folket!

Någon på Udda Film-redaktionen tycker mansfötter är äckliga. Detta hjälpte föga.

En väldigt representativ trailer för en gångs skull.

Ihopklipp med missvisande glättig pålagd funk.

"Släng dig i Brunnen" Murica style!

Harmony Korine snackar om filmen.

Hela våfflan!

*Ett mål dålig mat ställde vår hjälte inför dilemmat att på hemvägen antingen tömma tarminnehållet i byxan eller på vägen - mitt i ett bostadsområde!
**Känd från bl a Cool Cat Saves the Kids (2015)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar