What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

måndag 5 november 2018

PSYCHO KICKBOXER (1997) USA, 85 minuter. Regi: David Haycox & Mardy South.



Snarare "psycho victim"

Du ska inte tro du är nåt din finlemmade jävel!

Alex (Curtis Bush) är en snubbe på G. Han tränar hårt inför en titelmatch och ska även gifta sig med sin älskade flickvän inom kort. Hans far (George James) är även han på G då han i rollen som polischef håller på och samlar ihop vittnen som ska sänka den stora gangsterbossen Hawthorne (Tom Story). Gangstrarna ligger dock steget före och snart får  Alex, hans flickvän och fadern betala det yttersta priset. Uslingarna begår dock misstaget att lämna Alex vid liv och med hjälp av den invalidiserade vietnamveteranen Joshua (Rodney Suiter) kommer han på fötter och kan utkräva hämnd.

#metoo?

Vi fick tydligen inte nog av vigilante-våldet efter Bruce Willis sömniga tolkning av Kalle Bronsons gamla roll i Death Wish (2018). Ja, nu visste vi ju inte att detta skulle vara ytterligare en sådan film. Vad vi dock misstänkte var att omslaget till våfflan nog lovade mer än vad som kunde hållas och där var vi ju helt rätt ute. Som ni själva kan se "antyds" det att filmen skulle innehålla rena rama "Story of Ricky"-ultravåld men så är givetvis inte fallet. Det är däremot ganska skojig gore för att vara en ynklig 10 000$-film. Vi hade gärna sett mer av den varan men som vanligt när man har en fajterfilm ska det vara en massa töntig karate-action så filmen inleds t ex med en lång sparringscen. Zzzzz...

#scanners?

"Men vadå vigilante?" undrar ni (Nej, egentligen skiter ni i vilket...). Jo, det visar sig att det inte räcker med att vara en kickboxerstjärna när man ska ta sig an gangsterbuset. Man måste lära sig lite streetfighting - för på gatan finns inga regler - och det är där Joshua kommer in i bilden. Vi ser dock inte direkt att han lär Alex så mycket, förutom att han skäller på honom och mirakulöst syr ihop honom efter diverse skottskador och allmän misshandel. Däremot är det han som kommer med den briljanta idén att Alex ska ta på sig en ninjadräkt och ge sig ut och bekämpa brott. Så sagt och gjort. Alex, eller "Dark Angel" som ett par överflödiga DJ:s snabbt döper honom till poppar upp överallt där uslingar rycker väskor eller rånar folk - och det händer precis HELA TIDEN! Den absoluta favoritscenen är självklart när en buse ska - SPOILER ALERT - kapa en bil och överfaller kvinnan bakom ratten, varpå Alex dyker upp i sin ninjadräkt, sparkar ner honom och kollar så kvinnan är okej. Hon är dock mer förbannad än omtumlad så hon trampar helt sonika på gasen och kör över huvudet på boven som ligger framför bilen. LOL!

Fasansfullt! Alex fästmö blir brutalt torrjuckad.😱

Ja, det här är förstås en trafikolycka till film och man vet att skådespeleriet är ordentligt styltigt när kickboxervärldsmästaren man plockat in som poster boy i huvudrollen är en av de mindre träiga. Tom Story kör till med härligt överspel i sin gangsterbossroll. Detta innefattar självklart det klassiska onda skrattet. Tydligen tog det fem år att få filmen klar och det tvivlar vi inte alls på när vi ser att filmen släpptes 1997 men att folk fortfarande har snow-washed jeans på sig...

BETYG: 3/7 Jodå, det blev en del skratt och kalkonelementen räddade våfflan från att vara en sedvanligt astråkig fajterrulle.

Alex nye kompis har lagt ett ypperligt förband på skottskadan. Fuckin' textbook!

"På gatan måste du kunna slå ner rullstolsbundna Alex!"

Vilket är värst, knarklagningen de håller på med eller den femstjärniga hockeyfrillan?

Alex ordnar till en "snöstorm".

Cassie (Kim Reynolds) är avslappnad när en främmande medelålders man dyker upp i hennes lya. Hon byter givetvis om med öppen dörr.

Whoa! Alex är lika cool som självaste Cool Cat* då även han avbryter ett illasinnat klottrande.

Ultravåld.

Han ser mer "psycho" ut när han inte är the Dark Angel.

Cassie tänker högt för sig själv att hon borde ta ett varmt bad.

Det var nästan som om hon läste våra tankar - högt. (Fast vi tänkte dusch...)

Men rackarns! Har hon inte lärt sig låsa dörren trots att hon alldeles nyss, i denna lägenhet, blev kidnappad av gangsters???

Men vi glömde förstås bort hur avslappnad Cassie är, den lilla sötnosen.

Alex tittar i lönndom - fluktande ninja style!👀👌

"Aaaarrrrgggh!!! Jag - är - en - fluktare-eee-eee-eeee!!!"

Se så ondskefullt gangsterbossen skrattar.

Robust karategubbe med egen spotlight vill demolisera Alex.

Titta, en enhörning. Hoppas den inte börjar fisa regnbågar.

Filmen vore inte komplett utan denna episka freeze frame (eller den fantastiska rap-låten under eftertexterna!).

Nej, det är inte en trailer utan ett par bara ett par scener med tafatta slagsmål. Notera den härliga ljudeffekten av bruten nacke vid 1:18. 👍

Ett vackert montage.

Detta är däremot en trailer.

Det roligaste här är ju förstås Alex reaktion: "Why?!" 😸

*Som i denna eminenta rulle: Cool Cat Saves the Kids (2015)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar