What is this shit?

Mitt foto
Här presenteras och recenseras skön kultur i form av filmer som oftast ligger utanför den pisstråkiga mainstreamen. Betygen beror helt och hållet på författarens humör för tillfället och god smak har sällan företräde. Ett kulturarv som hamnat i garderobens innersta skamvrå ska lyftas fram och främjas! Samtidigt kan den stora massans film ibland få sig ett värdigt omdöme. Det är fritt fram att lufta allehanda åsikter här.

tisdag 22 januari 2019

SOBIBOR (2018) Ryssland/Tyskland/Litauen/Polen, 117 minuter. Regi: Konstantin Khabenskiy.



Förintelse med ryskt melodramafilter

Klart man måste pynta med paradvepor när judarna anländer för utrotning.😑

Dödsfabriken Sobibor är i full gång och människor skyfflas in i gaskamrarna i strid ström. Något tusental undslipper dock en direkt död genom att arbeta med skötseln av lägret. Enstaka fångar har flytt men den kollektiva bestraffningen är hård så fångarna själva börjar förhindra spontana flyktförsök. Det är inte förrän löjtnant Pechersky (Konstantin Khabenskiy) anländer som ett nytt seriöst flyktförsök börjar organiseras.

Våra huvudkaraktärer presenteras. Va? Jaså inte? Nä nä, bara en fräsching med gaskammarens i särklass snyggaste röv? Ja ja...

KZ-festivalen fortsätter på Udda Film med ett ryskt oscarsbidrag. "Aj fan!" tänker ni då både "ryskt" och "oscars-" hissar illröda flaggor och ni har rätt. M a o är det bye bye till historisk ackuratess till förmån för flash och melodrama. Till filmens försvar ska vi säga att det inte alls är den hiskeliga nivån av hollywood-wannbe-flash vi har vant oss vid i nya ryska produktioner men bara lite av den varan räcker ju för att aktivera kräkreflexen. Värst är nog slutscenen där -SPOILER ALERT- de massflyende fångarnas språngmarsch mot huvudgrinden saktas ner till "effektfull" slowmotion i "god" rysk stil. Dessutom börjar det plötsligt detonera stora explosioner bakom fångarna i lägret vilket är helt obegripligt då det inte finns någon som helst anledning att artilleri plötsligt skulle börja beskjuta lägret eller att fångarna utanför handlingen apterat slumpmässiga sprängladdningar. Enda anledningen är förstås att det ser "coolt" ut. Herre jösses...

Nämen det var värst vilka fluktfönster de tydligen hade i Sobibor.

En annan RYSK detalj som genast lägger en pissblöt trasa på tittarupplevelsen är den satans allestädes ryska översättar-voiceovern. Det är ju en hel del tysk och polsk dialog i filmen och då börjar denne själlöse översättaren att monotont rabbla allas repliker på ryska. Vi måste avfärda den ryska filmindustrin som utvecklingsstörd för denna våldtäkt av filmupplevelsen. Idioterna orkar inte ens dubba ljudspåret utan babblar bara över det befintliga ljudspåret. Detta är givetvis ingen nyhet för oss men vi hade hoppats slippa detta i en sådan internationell produktion som denna och när vi desperat kastade oss över audioinställningarna visade det sig att detta tyvärr var det enda ljudspåret. Vi hade nog säkert föredragit den dubbade engelska versionen som enligt rykten ska ha lockat till gapskratt i biosalongerna.

Man skulle kunna tro detta är en autentisk bild på ögonblicket skådisen läser manuset.

Filmen ser annars rätt bra ut men nazisternas sadistiska beteende blir en axelryckning när man inte engagerar sig ett smack i karaktärernas öden. Mot slutet hettar det till en smula när det drar ihop sig till den stora flykten men som vi nämnt ovan kulminerar den i ett clownartat klimax.

BETYG: 2/7 Nej, inte heller detta är ett undantag från den nya vågen av rysk dynga.

Vem behöver highfives när man kan hälsa så här?

Åh! En fin gammal guld-leica.

Då vill man minsann strajka sin bästa pose!

Vad nu? Är det nån som är sminkad till Steve Martin?

Nej då. Det är ju bara alla eders självaste Highlander Chricka Lambert! Här i ett traumatiskt tuppjuck...

...som får resten av personalen att anlägga märklighetsminer.

SS spexar till det.

Horseplay, Sobibor style.

Han känner sig lite mosig.

Ryssarna har vrålbånge för folk som springer i slowmotion med explosioner bakom sig - hur jävla ologiskt det än må vara.*

Den här rymlingen gör minsann sitt bästa för att inte bli upptäckt...😑

Trailer

*Faktum är att de agerar som levande Simpsons-skämt. Ni vet det gamla skämtet där alla bilar som kvaddar måste explodera? I ryska (krigs-)filmer måste folk helt enkelt alltid springa i slowmotion med explosioner bakom sig.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar